Profesorka Medicinskog: Novi britanski soj ima više mutacija

Zdravlje 22. dec 202008:32 > 08:32
Nova S

Maja Stanojević, profesorka na Medicinskom fakultetu i konsultant Svetske zdravstvene organizacije, rekla je u jutarnjem programu "Probudi se" Nova S da su mnoge zemlje povukle veoma radikalne poteze zbog nove varijante koronavirusa, ali da je pitanje da li na ovaj način može znatno da se spreči njegovo širenje.

Ona je rekla da je je ova varijanta korone okarakterisana u Engleskoj, da se širi još od septembra, te da se pojavila u još nekoliko zemalja, od kojih su neke povezane sa Engleskom, a u nekim je nastala spontano, na licu mesta.

POVEZANE VESTI

 Naučnici su ocenili da se ovaj soj korone širi 70 odsto brže od dosadašnjeg, a prof. dr Stanojević kaže da su krajem prošle nedelje objavljeni preliminarni nalazi engleskog konzorcijuma za praćenje genoma novog virusa.

„Čuvena cifra od 70 odsto se pojavila kao rezultat preliminarnih analiza virusnih genoma na osnovu matrematičkih modela i statističke analize. Učestalost baš te varijante u cirkulaciji raste nešto većom brzom u odnosu na sve druge varijante. Samo da ukažem, brže se širi za manje od dva puta, ali po načinu širenja, načinu sprečavanje širenja, težini kliničke slike kod obolelih, nema pokazatelja da se uopšte razlikuje u odnosu na ostale slojeve u cirkulaciji”, rekla je ona.

Dr Stanojević je dodala da nešto više od hiljadu pacijenata koji su bili inficirani tim novim sojem i za sada se zna da su četiri od tih pacijenata preminula.

„To je uporedivo sa opštem situacijom i opštem učestalošću teškog kliničkog ishoda. Obrada podataka je još u toku, brojevi su relativno još mali. Neophodno je da se još neko vreme prati taj novi soj, osobe koje u bile inficirane njime. Za sada nema pokazatelja po svim izjavama i pismenim publikacijama naučnika iz Engleske, osim brže dinamike širanje, za sada nema pokazatelja da ima dugih razlika“, rekla je ona.

Upitana da li novi soj virusa treba da brine one koji imaju antitela od prvobitnog oblika korone, Stojanović je izjavila da se to pitanje i u Engleskoj postavlja. „Mogućnost infekcije bi ukazivala na razlike u imunskom odgovoru, da ovaj soj može da izbegne ili preskoči taj imunski odgovor. Za sada nikakvih pouzdanih podataka nema u tom smislu. Ono što je podstaklo dodatnu zabrinutost da to nije jedna izmena, mutacija, to je niz mutacija, koje taj genom novog soja sadrži. Najvažnije su one koje se nalaze na proteinu, koji je osnovni produkt koji treba da indukuje sve vakcine koje su u upotrebi“, rekla je ona.

Na pitanje da li će vakcine koje već postoje biti delotvorne i u slučaju novog soja koronavirusa, ona je navela da za sada nema pokazelja da će tu biti bitnih razlika u odnosu na opšte cirkulišući soj. „Engleska naučna zajednica najavila je nove informacije za sledeću nedelju“, dodala je prof dr Stojanović.

Ona je rekla da prema onome što do sada imamo od naučnih podataka, nema indicija da ima mesta panici, ali živimo u neobičnom trenutku. “Mi jesmo usred pandemije virusom koji još ne poznajemo dovoljno, opreznosti nikad dosta. Egzaktni naučni podaci su preliminarni. Izvesno je da je to nova varijanta virusa koja se za kratko vreme proširila u Londonu i još nekim delovima Engleske. Ima naučnih dokaza ili se sumnja da je zarazniji. Brže se širi. Nema dokaza da ima značajnijih bioloških razlika, a to je najvažnije u smislu da li je teža bolest, da li deluje vakcina, da li je imunski odgovor isti ili uporediv. Za sada nema pokazatelja da tu postoji razlika”, rekla je prof. dr Maja Stanojević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.