SZO: Zasad nema dokaza da su novi sojevi koronavirusa smrtonosniji ili opasniji

Zdravlje 22. dec 202015:14 > 15:17
Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da proučava nove sojeve koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici, ali je istakla da za sada nema dokaza da su smrtonosniji ili opasniji od drugih uobičajenih mutacija.

Tokom redovnog sastanka u Ženevi, rečeno je i da se novi soj registrovan u Britaniji lakše prenosi.

POVEZANE VESTI

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus kaže da „ovo nije ništa novo“ jer virusi stalno mutiraju, to je „prirodno i očekivano“, prenosi Glas Amerike.

Poručuje da bi najviše pomoglo sprečavanje da se novi soj brzo proširi.

„Što mu više dozvolimo da se širi, ima više prilike da mutira“, rekao je direktor SZO i istakao da države i građani treba da učine sve da ograniče njegovo prenošenje.

Marija van Kerkove, tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije, dodala je da ne postoji veza između sojeva pronađenih u Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

Ona je istakla da se nije promenio način prenošenja virusa, te da je održavanje fizičke distance i dalje veoma važno.

Jedan od izvršnih direkrora SZO Majkl Rajan poručio je da „nema dokaza da će virus postati opasniji“ i da se nastavlja sa proučavanjem efikasnosti vakcine.

Zbog novog soja koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, vlada je uvela stroge restrikcije uoči božićnih i novogodišnjih praznika, a mnoge evropske zemlje su ukinule avio saobraćaj sa Velikom Britanijom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.