Trudnice verovatno neće preneti koronavirus na bebe, kao ni zaštitna antitela

Zdravlje 23. dec 202010:50 > 11:18
Shutterstock

Prema studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu" JAMA Network Open", trudne žene verovatno neće preneti koronavirus svojoj bebi.

Međutim, takođe je manje verovatno da će im preneti zaštitna antitela na koronavirus nego što se očekivalo, otkrili su istraživači sa medicinske škole Harvard, prenosi CNN.

POVEZANE VESTI

Dr Andrea Edlou iz Opšte bolnice Masačusets, i njene kolege proučavali su 127 trudnica primljenih u tri bostonske bolnice ranije ove godine. Dok su 64 žene bile pozitivne na kovid-19, nijedna njihova beba nije bila pozitivna.

Među ovim ženama, tim je pronašao dokaze virusa u respiratornim tečnostima, ali ne i u krvotoku ili posteljici. Iako su neke majke imale antitela na koronavirus, nivoi antitela pronađenih u krvi pupčane vrpce bili su niži od očekivanih, što govori da novorođenčad mogu da rizikuju infekciju.

Istraživači su se usredsredili na žene u trećem tromesečju trudnoće, koje se „obično smatra periodom kada dolazi do najvećeg transfera placentnih antitela“, piše tim.

„Ova studija pruža određenu sigurnost da SARS-CoV-2 infekcije tokom trećeg tromesečja verovatno neće proći kroz placentu do fetusa, ali potrebno je obaviti više istraživanja da bi se potvrdio ovaj nalaz“, rekla je dr Diana Bjanki, direktor Nacionalne Institut za dečje zdravlje i ljudski razvoj.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.