Nuspojave povremenog posta

Zdravlje 24. dec 202010:22 > 10:29
Izvor: Shutterstock

Povremeni post postao je hit oblik ishrane. Reč je o režimu tokom kog je dozvoljeno da jedete sve što želite i koliko želite tokom određenog perioda u danu, dok se ostatak vremena posti.

Najpopularnija metoda je 16:8, što znači da je 16 sati dozvoljeno isključivo da pijete vodu ili kafu, odnosno čaj bez šećera, mleko i druge dodatke, a osam sati se konzumira hrana, prenosi Index.hr.

Mnogi tvrde da zahvaljujući povremeno postu gube salo, imaju više energije i boljeg su raspoloženja, pa nije trebalo dugo čekati da postane sveprisutna tema. Ipak, postoje neke nuspojave ovakvog režima za koje biste trebali da znate.

Povremeni post dolazi sa određenim rizicima

Prije nego što probate povremeni post, svakako trebate popričati sa lelarom, kaže profesor na Univerziteta Tafts, Sai Das.

„Iako nema dokaza da je štetan, ne znači da je siguran za sve“, ističe on.

Das kaže da se sa lekarom obavezno posavetuju ljudi koji piju lekove. Povremeni post trebaju da izbegavaju mlađi od 18, trudnice i dojilje, dijabetičari pothranjene osobe ili one koje pate od poremećaja ishrane.

Bićete gladni

Normalno je da tokom perioda posta čujete da vam krče creva. Kad gladujete, trebali biste da izbegavate gledanje ili mirisanje hrane jer to može biti okidač da osetite još veću glad.

„Čitajte knjigu ili radite neke aktivnosti koje će angažovati vaš um kako ne biste razmišljali o hrani. Ako ne možete da izdržite, popijte vodu, kafu ili čaj“, predlaže profesor nutricionizma Juan-Ksian Pan.

Možda ćete se prejedati

Kad nakon višesatnog gladovanja stigne trenutak da jedete, nije čudno ako sebi date oduška. Prejedanje svakako treba izbegavati jer u tom slučaju nećete ostvarivati kalorijski deficit, već suficit, a to ne vodi gubitku kilograma.

Mogli biste da dehidrirate

Neki ljudi, ako ne jedu, zaborave da moraju da piju, tvrdi Pan.

Mogli biste da budete umorni

Ako ste početnik u postu, normalno je da osećate umor. Vaše telo u prvim danima će imati manje energije, a možda ćete i lošije spavati. Isprobajte neke tehnike opuštanja kako biste to  poboljšali.

Možda ćete biti nervozni

Ako ste gladni, onda ćete biti pod stresom, a možda i nervozni. Na raspoloženje najviše utiču uravnotežena ishrana i redovan san.