Janković kaže – 70% kolektivnog imuniteta prag iznad kog se virus teško prenosi

Zdravlje 25. dec 202009:22 > 09:26
N1

Imunolog Srdja Janković izjavio je da se procenjuje da je 70 odsto kolektivnog imuniteta prag iznad kojeg je koronavirus teško prenosi u nekoj zajednici.

„To obuhvata i vakcinisane osobe i one koje su preležale Kovid-19, pod uslovom da je kod njih došlo do dugoročno zaštitnog imunskog odogvora“, kazao je Janković u intervjuu za Politiku.

POVEZANE VESTI

 Rekao je da je Srbija trenutno veoma daleko od tog praga, ali da će se postepeno približavati kako vakcinacija bude napredovala.

„Zasad je preuranjeno da govorimo o eliminaciji koronavirusa u našoj zemlji ili u svetu, ali svakako da značajan obuhvat stanovništva vakcinacijom pomaže u usporavanju prenošenja zaraze“, dodao je on.

Na pitanje kada može da se očekuje da će se svet izboriti sa koronavirusom, Janković je ukazao da nije moguće dati precizan odgovor.

„Očekivanje je većine stručnjaka da će tokom naredne, 2021. godine, posebno od proleća nadalje, pandemija kovid 19 postepeno početi da jenjava i da će naredni talasi biti sve slabiji. Ostaje da se tome nadamo“, rekao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.