Ako vas mrzi da vežbate, postoje načini da to promenite

Zdravlje 29. nov 202107:45
Shutterstock

Istraživač Hauard Rankin smatra da je vežbanje ključno za dobro zdravlje, pa bi osobe koje nisu ljubitelji vežbanja ipak trebalo da razmisle o tome.

Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uspostavljanje redovnog režima vežbanja smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i određenih oblika karcinoma, kao što su karcinom dojke, debelog creva i pluća, penosi CNN.

Povezane vesti

Vežbanje takođe jača vaše kosti i mišiće, poboljšava san i smanjuje bol kod artritisa i drugih bolesti zglobova.

„Redovna fizička aktivnost je odlična u borbi protiv anksioznosti i depresije“, rekao je Rankin, i ključna je za razvoj novih moždanih ćelija. Pokret takođe pomaže u balansiranju hemikalija u mozgu kao što su endorfini i dopamin, koji su odgovorni za motivaciju i osećaj energije, i odličan je protiv stresa.

„Vežbanje čak može da poboljšava vaš seksualni život“, tvrde stručnjaci sa klinike Mejo.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), osobe koje ignorišu vežbanje povećavaju rizik od smrti za 20 do 30 odsto u poređenju sa onim osobama koje su aktivne.

Srećom, sve što treba da uradite je oko 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta, to je samo 21 minut dnevno, da biste uživali u prednostima.

Neka vam vežbanje bude redovan deo dana

Donesite odluku da vam vežbanje bude redovan deo dana, kao što jedete ili spavate,  jer je ono podjednako važno. Jednom kada se način razmišljanja promeni, izgovori nestaju.

Određivanje određenog vremena za vežbanje pomaže da ostanem na nivou zadatka. Ako ne možete da uskladite ceo trening  sa svojim obavezama, podelite ga na dva kraća dela. Stručnjaci smatraju da je to u redu, jer ćete imati iste prednosti.

Počnite polako i dajte novoj rutini vremena

Jedna od najvećih grešaka koje početnici prave je da prerano počinju vežbe s visokim intezitetom. Ako želite da da trčite, nemojte da to odmah bude pet kilometara i to najbrže što možete.  Probajte da naizmenično trčite, pa jedan minut hodajte. Isti princip važi za svaku novu aktivnost koju izaberete.
I dajte novoj aktivnosti vremena, jer je potrebno neko vreme da novo ponašanje postane navika.

„Mnogi odustanu nakon nedelju ili dve jer im je teško ili ne vide rezultate“, rekla je Tami Smit, sertifikovani lični trener i izvršni direktor „Fit Healthi Momma“ i dodaje:

„Dajte sebi priliku da počnete da vidite i osetite prednosti. Budite dosledni najmanje 30 dana , a zatim procenite kako se osećate“.

Pronađite oblik vežbe koji volite da radite

Isprobajte razne vežbe i vidite šta vam odgovara. To može da bude trčanje, plivanje, vožnja bicikla,  časovi kik boksa ili možda časovi plesa. Svaki od njih donosi dobro vašem zdravlju.

Mnoge jednostavne aktivnosti poput hodanja promovišu fizičku kondiciju.

„Izraz „vežbanje“ može da podrazumeva rigorozne vežbe, ali pokret ne mora da bude rigorozan da bi bio koristan“, rekao je Rankin i dodao da „bilo kakav pokret je bolji nego nikakav pokret“.

„Ključ za održavanje vežbanja je da pronađete rutinu vežbanja u kojoj uživate, bilo da ste sami ili sa ljudima, napolju, kod kuće ili u teretani“, kaže Bet Livajs, direktorke Kineziološkog fakulteta u Minesoti.

Pojačajte faktor zabave

Čak i ako pronađete vežbu u kojoj uživate, neće svaki trening biti zabavan. Ponekad ćete biti umorni ili nervozni ili jednostavno nećete biti raspoloženi za vežbanje. Takođe možete da uđete u kolotečinu, pa da vam se ne sviđa više vaš trening, postaje vam dosadno. Tada na scenu stupa vaša kreativnost.

Umesto da vežbate u teretani, prošetajte do svog omiljenog parka na vežbanje na otvorenom. Pridružite se prijateljima u njihovim omiljenim aktivnostima. Krenite na časove plesa ili pilatesa.

Priuštite sebi novu odeću za vežbanje. Uradite sve što je potrebno da ostanete u pokretu. Jer ne samo da je kretanje dobro za nas, to je ono za šta su naša tela dizajnirana.

„Napravljeni smo da se krećemo“, rekao je Bret Darni, suosnivač londonske Fitnes laboratorije, privatnog studija za lični trening.

Komentari

Vaš komentar