Američka FDA odobrila tretman kompanije Eli Lili za dijabetes tipa 2

dijabetes
Izvor: Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove saopštila je da je odobrila lek tirzepatid kompanije Eli Lili, pod nazivom "mounjaro", kako bi pomogao u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod odraslih sa dijabetesom tipa 2.

FDA je saopštila da je ovaj tretman, zajedno sa ishranom i vežbanjem, poboljšao nivo šećera u krvi i bio je efikasniji od drugih terapija dijabetesa sa kojima je upoređivan u kliničkim studijama, prenosi Reuters.

Povezane vesti

Tretman je dizajniran da aktivira receptore za hormone uključene u kontrolu šećera u krvi. Primenjuje se injekcijom pod kožu jednom sedmično, pri čemu se doza prilagođava kako bi se ispunili ciljevi šećera u krvi.

Kompanija je prošlog meseca izjavila da je ispitivanje tirzepatida u kasnoj fazi pokazalo da je pomogao gojaznim pacijentima da izgube više od 20 odsto svoje težine.

Slični lekovi za dijabetes uključuju Novo Nordiskov Ozempik, koji je takođe odobrila FDA, pod brendom Vegovi, kao tretman za gojaznost.

Dijabetes tipa 2, najčešći oblik bolesti, je hronično i progresivno stanje kod kog telo ne proizvodi ili ne koristi normalno insulin, što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi.

Komentari

Vaš komentar