Američki CDC preporučuje Novavaks kovid vakcinu za odrasle

Foto: Shutterstock

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili su upotrebu Novavaks vakcine protiv kovida-19 za osobe starije od 18 godina.

Direktorka CDC Rošel Valenski rekla je da je ta odluka „proširila dostupne opcije“ odraslima u SAD za vakcinaciju.

Povezane vesti

„Ako ste čekali vakcinu protiv kovida-19 napravljenu na drugačijoj tehnologiji od onih koje su ranije bile dostupne, sada je vreme da se pridružite milionima Amerikanaca koji su vakcinisani“, rekla je ona.

Preporuka je usledila nakon što je Savetodavni komitet za praksu imunizacije (ACIP) pri CDC jednoglasno podržao vakcinu, nedelju dana nakon što je američka Uprava za hranu i lekove odobrila vakcinu kao seriju primarne vakcinacije sa dve doze.

Kompanija Novavaks se nada da će njihova vakcina, zasnovana na proteinima, biti šire privaćena među skepticima, jer koristi stariju tehnologiju od RNK vakcina. Vakcine zasnovane na proteinima se decenijama koriste za borbu protiv bolesti uključujući hepatitis B i grip, prenosi Reuters.

Sa Novavaks vakcinama, „zaista moramo da se fokusiramo na tu populaciju u nadi da će se njihovo mišljenje o vakcinaciji  promeniti, i da će se vakcinisati“, rekao je dr Oliver Bruks, jedan od članova ACIP.

U kliničkom ispitivanju od 30.000 učesnika koje je sprovedeno pre pojavljivanja varijante omikrona koja izbegava vakcinu, vakcina sa dve doze bila je oko 90 odsto efikasna u prevenciji bolesti.

U julu, Novavaks je rekao da vakcina pokazuje širok imuni odgovor na varijante koje trenutno cirkulišu, uključujući omicron podvarijante BA.4 i BA.5.

Institut za serume u Indiji, proizvodni partner kompanije, dobio je prošle nedelje odobrenje FDA za izvoz vakcine u zemlju.

Novavaksova vakcina je dostupna u Evropi od decembra, ali tu nije bilo značajnije potražnje za njima. Više od 13 miliona doza vakcine distribuirano je širom EU, ali je primenjeno samo oko 250.000 doza.

Prošle nedelje, Evropska agencija za lekove identifikovala je teške alergijske reakcije kao potencijalne neželjene efekte vakcine, dok je na etiketi onih u SAD upozorenje da se injekcija ne daje ljudima sa istorijom alergijskih reakcija na bilo koju komponentu vakcine.

Novavaks testira ažuriranu vakcinu zasnovanu na prvoj varijanti BA.1 omikron i očekuje da će biti dostupna do kraja godine.

Kompanija je takođe ubrzala razvoj vakcina za zaštitu od podvarijanti BA.4 i BA.5 i očekuje dodatne pretkliničke podatke o njima krajem leta ili jeseni.

Komentari

Vaš komentar