Ankilozirajući spondilitis – važno je na vreme prepoznati simptome

Zdravlje 08. maj 202117:305 komentara
Shutterstock

Svetski dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa (AS), reumatske zapaljenske bolest kičme i karlice, obeležen je danas u Beogradu, a na konferenciji za novinare upozoreno je da nije svaki bol u leđima isti i da bol koja traje duže od tri meseca može biti znak ankilozirajućeg spondilitisa.

Prvi simptomi AS se ispoljavaju češće kod muškaraca nego kod žena, uglavnom između 18. i 35. godine života. Progresijom bolesti, dolazi do okoštavanja vezivnih struktura i ankiloze zglobova, tako da kičma postaje jedinstven okoštali blok, a neki delovi kičmenog stuba ostaju u fiksnom, nepokretnom položaju.

Povezane vesti

Tatjana Živanović-Radnić sa Instituta za reumatologiju navela je da je kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći izazov u lečenju te bolesti, dodavši da od prvih simptoma do dolaska kod reumatologa i postavljanja prave dijagnoze u proseku prođe preko sedam godina.

Kada reumatolozi postave dijagnozu, prvo se propisuje fizikalna terapija i nesteroidni lekovi protiv upale, koji mogu da umanje bol, ali ne deluju na uzrok i progresiju bolesti. Promene na kičmenom stubu mogu se zaustaviti jedino primenom bioloških lekova, koji ciljano blokiraju različite citokine koji učestvuju u procesu upale.

„Zahvaljujući naporima naših zdravstvenih institucija, pacijenti koji boluju od AS već 10 godina imaju priliku da se leče najboljom terapijom u ranoj fazi bolesti“, rekla je predsednica Udruženja za obolele od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević.

Ona je istakla da je pored biološke terapije, uz redovno vežbanje, najvažniji preduslov za uspešno lečenje edukacija o bolesti i blagovremeno prepoznavanje simptoma.

Svetski dan borbe protiv AS obeležen je i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu kampanjom „Da li prepoznajete napASt?“, sa ciljem informisanja i edukacije građana o bolesti od koje pate milioni ljudi širom sveta.

Komentari

Vaš komentar