AP: Zemlje u razvoju gube strpljenje zbog Kovaksa pa se same snalaze

Zdravlje 06. feb 202119:472 komentara
Vakcina Sinofarm
Tanjug / Sava Radovanović

Stručnjaci su zabrinuti da bi samostalni napori zemalja koje komercijalnim ugovorima obezbedjuju vakcine protiv kovida 19 mogli da ugroze program Ujedinjenih nacija (UN) Kovaks koji treba da obezbedi imunizaciju svih ljudi širom sveta.

Za razliku od ranijih epidemija, kada su zamlje u razvoju uglavnom čekale da UN i druge organizacije isporuče vakcine, mnoge sada uzimaju stvari u svoje ruke, navodi Asošiejted pres (AP).

Pojedine zemlje, medju kojima su Srbija, Bangladeš i Meksiko, nedavno su počele imunizaciju stanovništva vakcinama koje su obezbedile putem donacija ili komercijalnih ugovora, zbog čega bi mogao da se smanji broj doza koje bi bile na raspolaganju programu Kovaks, posebno jer su bogate zemlje već rezervisale većinu ovogodišnje ponude.

Diplomata u južnoafričkoj misiji u Ženevi, naveo je da je očajan zbog širenja novih sojeva virusa i „neizvesnosti kada bi vakcine putem mehanizma Kovaks mogle da stignu“. On je izrazio sumnju da će zemlje koje su se prijavile za nabavku vakcina putem Kovaksa „dobiti i 10 odsto potrebnih doza“.

Čak i ako uspeju napori, Kovaksov cilj je da vakciniše manje od 30 odsto populacije u siromašnim zemljama, što znači da vlade moraju da traže druge izvore kako bi obezbedile dovoljno doza za postizanje kolektivnog imuniteta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija bila primorana da sklapa sopstvene ugovore kada je videla da su bogate zemlje prigrabile velike količine. On je kritikovao države koje su, kako je rekao, kupile više doza nego što im je potrebno.

Srbija Kovaksu platila četiri miliona evra, još nije dobila nijednu dozu

„Kao da nameravaju da vakcinišu sve svoje kučiće i mačiće“, rekao je on.

Iako je Srbija prošle godine Kovaksu platila četiri miliona evra, još nije dobila nijednu dozu i prošlog meseca je započela kampanju imunizacije vakcinama iz kompanije Fajzer, kineskog Sinofarma i Rusije.

Sa povećanjem broja zaraženih korona virusom, u Hondurasu su izgubili strpljenje čekajući vakcine kroz program UN, pa je mala centralnoamerička država preduzela korake i obezbedila doze privatnim ugovorom.

Honduras „ne može da čeka birokratske procese ili pogrešne odluke“ da bi gradjanima obezbedio „mentalni mir“ koji donosi vakcina protiv kovida-19, rekao je predsednik Saveta biznismena Huan Karlos Sikafi, koji je pomogao kupovinu vakcina davanjem bankarske garancije.

Nedavna kašnjenja u proizvodnji vakcina u Evropi izazivaju zabrinutost da li će farmaceutske kompanije moći da ispune dogovorene količine.

„Potpisuje se toliko mnogo ugovora da mislim da je teško poverovati da je moguće stvarno proizvesti sve dogovorene doze u dogledno vreme“, rekla je stručnjak za javno zdravlje i izvršni potpredsednik Centra za globalni razvoj Amanda Glasman.

Na čelu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) i Alijansom za vakcine (GAVI) program Kovaks je formiran sa ciljem da obezbedi pravičnu distribuciju vakcina protiv kovid-19.

Komentari

Vaš komentar