Bakterija koja izaziva čir može da se prenese i na članove porodice

Zdravlje 30. jan 202314:384 komentara
Shutterstock

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter Pylori (H. pilori), članovi domaćinstva pacijenta takođe treba da budu pregledani na infekciju, pokazala je kineska studija.

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili prvog dela tankog creva sa H. pilori su najčešći uzroci peptičkog ulkusa, odnosno čira.

H. pilori takođe može da izazove gastritis, iritaciju sluznice želuca i, u retkim slučajevima, ako se ne leči može da dovede do kancera želuca.

Povezane vesti

Istraživači u Kini su uradili testove na H. pilori na svim članovima 10.735 porodica u 29 provincija. Među 31.098 osoba u studiji, otkriveno je da je otprilike 43 odsto odraslih i 21 odsto dece i adolescenata zaraženo, prenosi Reuters.

Samo 29 odsto porodica nije imalo infekciju. Svih preostalih 71 odsto imalo je najmanje jednog zaraženog člana, uključujući 20 odsto u kojima su svi članovi porodice bili zaraženi, objavili su istraživači u časopisu „Gut“.

Izloženost zaraženim članovima porodice verovatno je glavni izvor njegovog širenja, pretpostavili su istraživači.

Dok je 14 odsto dece i adolescenata koji žive sa neinficiranim roditeljima i sami bili zaraženi, ta stopa je bila 34 odsto među decom koja žive sa dva zaražena roditelja.

Prevalencija H. pilori je posebno visoka u Kini.

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probave i bubrega, infekcije H. pilori pogađaju 30 odsto do 40 odsto ljudi u SAD. Najčešće, infekcija se dobija u detinjstvu.

Istraživači su rekli da njihovi nalazi ukazuju na to da kada se utvrdi da je pacijent zaražen H. pilori, treba testirati celu porodicu i lečiti sve zaražene članove. Infekcije se iskorenjuju antibioticima.

Komentari

Vaš komentar