Besplatno testiranje na HIV u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja

Zdravlje 01. dec 202210:061 komentar
Izvor: Shutterstock

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom "Izjednačimo". Tim povodom svi zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV, u četvrtak 1. decembra, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, Bulevar despota Stefana 54a, IV sprat, u periodu od 8 - 18 časova.

 

Osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om je da se infekcija otkrije na vreme i odmah započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima.

Povezane vesti

Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje.

Procenjuje se da oko 500 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano.

Cilj UNAIDS-a za 2025. godinu glasi 95-95-95. Dijagnostikovati HIV kod 95 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje za 95 odsto pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 95 odsto lečenih.

Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato se toliko ističe značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Komentari

Vaš komentar