Britanija pokreće najveće probno testiranje krvi u svetu na 50 tipova karcinoma

Zdravlje 13. sep 202113:451 komentar
Izvor: Shutterstock

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) počinje sa realizacijom najvećeg probnog testiranja krvi u svetu, čiji će rezultati biti korišćeni za otkrivanje više od 50 tipova karcinoma pre pojave simptoma.

Test Galeri, koji je razvila kalifornijska kompanija „Grail Inc.“, biće isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj da bi se ustanovilo u kojoj meri je test uspešan u sklopu nasumičnog kontrolisanog ispitivanja.

Povezane vesti

Testiranje će bito sprovedena na osobama starosti od 50 do 79 godina koje nemaju nikakvih simptoma, pa će im se u naredne tri godine redovno jednom godišnje raditi analize krvi.

Testom Galeri pruočavaće se DNK u krvi da bi se utvrdilo da li deo potiče iz kanceroznih ćelija. DNK kanceroznih ćelija razlikuje se od DNK ćelija koje su zdrave.

NHS se nada da će ovaj krvni test biti naročito koristan u prepoznavanju onih vrsta karcinoma koje je trenutno vrlo teško rano dijagnostikovati i lečiti, a poznato je da ranije postavljanje dijagnoze karcinoma rezultira znatnim povećanjem stope preživljavanja.

Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izečivim vrstama karcinoma, poput karcinoma jajnika i pankreasa, može da sačuva mnoge živote.

„Moramo pažljivo da proučimo rezultate testa Galeri da bismo saznali da li može na taj način da dođe do znatnog smanjenja broja karcinoma koji se dijagnostikuju u kasnoj fazi“, rekao je Peter Sasieni, profesor prevencije karcinoma na „King’s College London“ i dodao:

„Test bi mogao potpuno da promeni postupak ranog otkrivanja karcinoma. Veoma smo uzbuđeni što pokrećemo ovo važno istraživanje“.

Komentari

Vaš komentar