Buster Džonson i Džonson 85 odsto efikasan protiv hospitalizacije zbog omikrona

Zdravlje 14. jan 202218:052 komentara
Izvor: Foto; Shutterstock

Buster doza Džonson i Džonson vakcine protiv kovida-19 je 85 odsto delotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron soja mesec do dva nakon vakcinacije, rekla je predsednica Južnoafričkog veća za medicinska istraživanja (SAMRC).

Glenda Graj iznela je nalaze istraživanja SAMRC-a na brifingu južnoafričkog ministarstva zdravlja o petom talasu kovida-19, izazvanog širenjem novog soja.

Povezane vesti

„Ustanovili smo efikasnost od 85 odsto i utvrdili da se efikasnost te vrste vakcina održava do dva meseca“, rekla je i dodala da su veoma srećni da mogu da saopšte da je u pitanju visok nivo efikasnosti vakcine protiv omikrona.

U istraživanju je učestvovalo 477.234 zdravstvenih radnika, od kojih su svi vakcinisani Džonson i Džonson vakcinom. Od njih 236.000, otprilike polovina, je primila buster dozu Džonson i Džonson vakcine.

Proučavala se hospitalizacija među zdravstvenim radnicima zaraženima u četvrtom talasu i ustanovljeno je da buster doza smanjuje hospitalizacije za 63 odsto u prve dve nedelje nakon primanja bustera, a nakon toga se povećala do 85 odsto u periodu između mesec do dva.

„Ovo je prvi svetski dokaz efikasnosti vakcina protiv omikrona primenom vakcine Džonson i Džonson“, rekla je Graj.

Južnoafričke vlasti do sada su prednost davale Fajzerovoj vakcini, primenile su 21 milion doza, tri puta više od otprilike oko sedam miliona primenjenih doza vakcina Džonson i Džonson.

Međutim vakcina Džonson i Džonson smatra se logistički mnogo poželjnijom jer je to režim jednodozne vakcine koja se lakše primenjuje u udaljenim ruralnim područjima u kojima praćenje može bda bude otežano.

Podaci potvrđuju već snažne svetske dokaze da omikron može da izbegne zaštitu vakcine kad je u pitanju početna zaraza.

Među učesnicima istraživanja bilo je oko 30.000 zaraza za vreme talasa omikron soja, u poređenju sa samo oko 11.000 u ranijim talasima izazvanim delta i beta soja.

Istraživanje je takođe pokazalo da su osobe zaražene HIV-om podložnije hospitalizaciji zbog omikrona.

„Oni koji su hospitalizirani imaju veću verovatnoću da su zaraženi HIV-om, a manju da imaju druge komorbiditete u poređenju sa periodom beta i delta soja“, ustvrdila je Graj.

Prevalencija HIV-a u Južnoj Africi iznosi oko 13 odsto.

Odvojeno istraživanje Južnoafričkoga nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) ukazalo je da omikron može da izazove manje tešku bolest od ranijih sojeva, čak i među nevakcinisanima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar