Čajevi koji mogu da smanje upalu u telu

Zdravlje 09. sep 202122:002 komentara
Izvor: Shutterstock

Upala je prirodan i moćan način na koji se naše telo bori protiv bolesti, zaceljivanje povreda i sprečavanje infekcija. Ali kada upala postane hronična, ona od korisne postaje problematična.

„Mnoge hronične bolesti povezane su sa upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, artritisa, ali i karcinoma“, objašnjava dr Ale Zozos.

Povezane vesti

Stalna borba sa niskim stepenom upale takođe je teška za telo i vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sistema, piše Real Simple.

Podrška vašem telu u njegovom upalnom odgovoru je višestruki pristup koji uključuje adekvatan san, zdrave navike u ishrani i nekoliko korisnih promena kada je u pitanju način života.

Ono što jedemo i pijemo, od zelenog čaja do lososa ili blitve, može da bude moćno sredstvo u  borbu protiv upala, posebno ono što je dokazano da poseduje ključne hranljive materije za borbu protiv hronične upale.

Jednostavan način da ublažite upaluje da popijte šolju čaja. Odavno je poznato da ispijanje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korišćenih biljaka i začina koji se nalaze u raznim mešavinama čaja, imaju snažna protivupalna svojstva .

„Iako će nivoi protivupalnih svojstava varirati od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima preko osam puta veću antioksidativnu moć od voća i povrća“, kaže dr Brin Mekdaul i dodaje:

„Sprovedena istraživanja pokazuju da ljudi koji rutinski piju zeleni, a posebno crni čaj ili, imaju smanjeni nivo C-reaktivnog proteina, koji je marker upale u telu“.

Dok pijenje čaja može da pomogne u podržavanju protivupalnog odgovora organizma, dr Mekdaul podseća da je uvek važno uzeti u obzir potpunu sliku.

„Da bi se zaista smanjila hronična upala, važno je usredsrediti se na sveobuhvatnu ishranu punu voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i orašastih plodova bogatih nutrijentima, umesto da se usredsredimo na jedan sastojak „superhrane“, kaže doktor.

Postoji nekoliko čajeva koji mogu da smanje upalu u telu:

Zeleni čaj

„Zeleni čaj je tema mnogih istraživačkih studija i sadrži jedinjenja za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju pro-imflamatorne puteve u telu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti“ kaže dr Mekdaul.

Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte mača zeleni čaj, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim jedinjenjima nazvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne efekkte na metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.

On takođe napominje da zeleni čaj ima sposobnost interakcije sa nekim lekovima, pa obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da ga konzumirate.

Čaj od kurkume

Kurkuma je poznati začin karakteristične jarko žuto boje. Dr Mekdaul objašnjava da kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv supstanci u telu koje mogu da povećaju upalu.

„Budući da kurkuma ima protivupalna svojstva, pokazalo se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da prouzrokuju bol i upalu“, dodaje Džesika Ederer, koja se bavi velnes edukacijom.

„U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba sa osteoartritisom primetilo je poboljšanje artritičnog bola za 50 odsto prilikom uzimanja suplemenata kurkumina“, kaže ona i dodaje da je bilo manje  nuspojava u poređenju sa alternativnim lekovima“.

Čaj od đumbira

„Koren đumbira je neverovatno zdrav, pa se zato nalazi u svemu, od kineskih i indijskih jela do slatkiša, proizvoda za negu, ali se može koristiti i kao čaj“, objašnjava Ederer.

Prema istraživanju, đumbir zahvaljujući aktivnom sastojku džindžerolu, ima protivupalna svojstva koja mogu da pomognu telu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do bola, uključujući sve od bolova u kolenu do bolova u mišićima nakon v,ežbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Možete kupiti čaj od đumbira ili ga dodati u bilo koju mešavinu čajeva.

Čaj od šipka

Čaj od šipka je bogat antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da deluju protivupalno posebno kod  bolesti kakva je artritis.

Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezan sa artritisom i drugim upalnim bolestima.

Čaj od kamilice

Pokazalo se da ovaj čaj može da spreči upale u organizmu. Odličan je dodatak vašoj večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu da uključuju pomoć kod nesanice i olakšavanje probavnih tegoba.

Čaj od cimeta

Poznato je da cimet ima protivupalno, antioksidativno i antibakterijsko dejstvo što ga čini odličnim dodatkom vašoj omiljenoj vrsti čaja, a može se i samostalno koristiti.

„Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da vremenom snizi nivo šećera u krvi“, kaže Ederer.

Komentari

Vaš komentar