CDC: Hidratacija je važna kada primate vakcinu protiv koronavirusa?

Shutterstock

Do sada ste verovatno primetili ili bar čuli da posle vakcinacije može da dođe do određenih nuspojava. To su najčešće bol na mestu uboda, groznica i umor. Prema rečima stručnjaka, ove nuspojave se mogu ublažiti.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da osobe koje primaju vakcinu  budu dovoljno hidrirane ukoliko razviju groznicu kao nuspojavu. Farmaceutska kompanija CVS preporučuje konzumiranje vode pre vakcinacije da bi se smanjila mogućnost da osoba izgubi svest dok prima vakcinu.

Povezane vesti

„Ovo preporučujemo jer smo u aprilu primetili da su neke osobe izgubile svest prilikom vakcinisanja protiv koronavirusa. Povećanje intravaskularnog volumena može da pomogne u sprečavanju vazovagalne sinkope koja dovodi do gubitka svesti“, ispričao Met Blanšet, portparol CVS, za Health.

Važno je i napomenuti da je na zvaničnoj veb stranici CDC navedeno da davanje užine ili tečnosti  može da spreči slučajeve nesvestice, ali se napominje da je potrebno uraditi dodatna istraživanja. Naravno, voda nema tu „magičnu sposobnost“ da speči nuspojave.

„Hidratacija, kada je u pitanju groznica, može da ublaži glavobolju“, rekao je dr Tomas Ruso, infektolog sa Univerziteta u Bafalu.

On ističe da još uvek nema podataka koji bi potvrdili da će ovo pomoći prilikom vakcinacije protiv koronavirusa.

„Ipak, konzumiranje vode pre vakcinacije ne može da škodi. Tako da nema razloga da ne popijete čašu vode pre vakcinacije, za svaki slučaj“, rekao je dr Ruso.

Komentari

Vaš komentar