Crveni krst razvio aplikaciju „Prva pomoć“ za mobilne uređaje

Zdravlje 19. nov 202112:235 komentara
aplikacija crveni krst
N1

Crveni krst razvio je aplikaciju "Prva pomoć" za mobilne uređaje preko kojih u hitnim situacijama korisnici mogu da dobiju brza i jednostavna uputstva kako da pomognu osobi u nevolji. O ovoj aplikaciji za Novi dan govori Bojana Banjevac iz Crvenog krsta Beograd.

Aplikacija Crvenog krsta Beograd razvijena je još 2013 godine, ali je u međuvremenu modifikovana i samim tim sad i korisnija građanima.

Kome je namenjena aplikacija Crvenog krsta?

„Ono što je ideja aplikacije je da ona bude isto što i Prva pomoć. S obzirom na to da je Prva pomoć namenjena svima, a ne samo zdravstvenim radnicima, tako je i ova aplikacija namenjena svima“, kaže Banjevac i dodaje:

Povezane vesti

„Ideja zapravo da imamo Prvu pomoć u svom džepu i da uz nekoliko klikova dođete do informacija kako nekom da pružite neodložne mere prve pomoći i kako da reagujete u slučaju nekih nezgoda, poput saobražajnih nezgoda, zemljotresa ili poplava“.

Ona je naglasila da aplikacija sadži i poseban segment koji se tiče dece i da građani mogu da preuzmu aplikaciju na Google Play Store, iStore i na besplatan način dođu do svoje „Prve pomoći“ u džepu.

Ova aplikacija je namenjena preventivnom delovanju, da se informišemo i edukujemo o tome kako možemo da reagujemo u određenim situacijama gde je primena Prve pomoći neophodna.

„Aplikacija ne može da bude zamena za jedan kvalitetan kurs i obuku, ali u vreme kada živimo ubrzanim tempom, možda nemamo vremena za kurs Prve pomoći, osim ako nas zakon ne obavezuje, onda ovakva aplikacija ima edukativni karakter u smislu kako da naučimo da pružimo prvu pomoć i pre nego što se nešto dogodi“, kaže Banjevac.

Poseban segment aplikacije – Hitna intervencija

„Ukoliko se nešto dogodi, samo par klikova vas vodi kroz algoritam i ukoliko je stanje hitno, odmah ćete dobiti informaciju kako da ukažete mere prve pomoći, a kroz celu aplikaciju je integrisano dugme za poziv Hitne pomoći. Tako da ne morate da izlazite iz aplikacije da biste pozvali Hitnu pomoć, već to radite direktno u aplikaciji“, objažnjava Banjevac.

Što se tiče korisnosti ove aplikacije, Banjevac kaže da je i prethodna aplikacija bila veoma korisna građanima i dodaje da i u svetu postoji ovakva aplikacija, koju je razvila Međunarodna Federacija Crvenog krsta, i ona se takođe pokazala veoma korisnim alatom u kritičnim situacijama.

„Roditelji su negde najzahvalnija grupa koja koristi ovu aplikaciju, koja može u određenom momentu mnogo da znači“, zaključila je Banjevac.

Komentari

Vaš komentar