Da li bi žene trebalo da vežbaju kao i muškarci?

Zdravlje 08. avg 202114:00 > 15:143 komentara
Foto: Shutterstock

Nema sumnje da žene mogu da učine sve što i muškarci, ali postoje određeni oblici treniranja koji više odgovaraju ženskom telu, odnosno muškom telu.

„Žene mogu da imaju bolje rezultate ako treniraju prema svojim ličnim ciljevima imajući na umu žensku strukturu tela“, kaže Adala Bolto, fitnes stručnjak i osnivač ZADI treninga – trening prilagođen ženskom telu.

Povezane vesti

“Budući da su ženski ciljevi obično vezani za držanje i tonus mišića, za sagorevanje masnoće ili zadržavanje masnoće samo u određenim delovima tela, program prilagođen samo ženama je više nego koristan“, ističe Bolto.

Postoje fiziološke razlike između polovima. Žene su obično izdržljivije, dok su muškarci obično u stanju da generišu veću silu, pa se zbog toga ističu u snazi i brzini, piše Index.hr.

„Menstrualni ciklus kod žena je nešto o čemu se mora razmišljati“, naglašava Bolto i dodaje:

“Prve dve nedelje žene će biti jače nego u posljednje dve nedelje ciklusa, zbog hormona. Zato je bolje da treniraju napornije kada je telo jače i koriste manje težine i odgovarajuća ponavljanja kada to nije.“

Kad je reč o treningu snage, mnoge žene izbegavaju tegove jer misle da će ih to učiniti muškobanjastima, ali Bolto uverava da je potrebno mnogo vremena, truda, rada i odricanja da se mišići na taj način povećaju i formiraju.

Komentari

Vaš komentar