Da li je SARS-CoV-2 povezan sa neobjašnjivim slučajevima hepatitisa kod dece?

Zdravlje 17. maj 202217:30
Shutterstock

Neobjašnjivi slučajevi teškog hepatitisa koji su prijavljeni kod skoro 400 dece u svetu, mogli da budu posledica niza promena u organizmu podstaknutih neprepoznatom zarazom koronavirusom SARS-CoV2, kažu naučnici. 

Ukod dece obolele od kovida-19 uočen je znatno veći rizik od disfunkcije jetre nakon određenog vremena, pokazuju rezultati studije objavljeni na internet medRxiv koja još nije prošla stručnu recenziju.

Primećeno je da roditelji većine dece sa akutnim hepatitisom, retke bolesti u toj starosnoj grupi, nisu prijavili prethodno preležanu infekciju SARS-CoVom-2.

Povezane vesti

Utvrđeno je da je većina obolelih bila zaražena adenovirusom zvanim 41F, a u medicini nije poznato da taj virus napada jetru.

Moguće je da su obolela deca, a većina ih se nije vakcinisala zbog životne dobi, imala blage ili asimptomatske infekcije kovidom koje su prošle neopaženo, pretpostavljaju naučenici koji su svoja opažanja objavili u časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Ako je njihova pretpostavka tačna, ostaci koronavirusa koji se zadržavaju u gastrointestinalnom traktu dece mogli bi da podstaknu imunski sistem na preteranu reakciju na adenovirus-41F, pa bi velika količina upalnih proteina na kraju mogla da ošteti jetru.

„Preporučujemo da se kod dece s akutnim hepatitisom ispita prisutnost SARS-CoVa-2 u stolici“ i da se obrati pažnja na ostale signale koji upućuju na oštećenja jetre jer je šiljak proteina koronavirusa „superantigen“ koji imunski sistem čini preterano osetljivim, rekli su naičnici.

SZO je prošle nedelje potvrdio da je do sada u svetu kod dece identificirano 348 slučajeva hepatitisa nepoznatog porekla i da naučnici istražuju moguću povezanost adenovirusa sa zarazom kovidom-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.