Dete koje često hrče možda ima apneju

Zdravlje 11. apr 202221:301 komentar
Shutterstock

Glasno hrkanje kod dece prilično je uobičajeno i nije razlog za zabrinutost ako se događa samo povremeno, ali ako se javlja više puta nedeljno može da bude simptom apneje.

Hrkanje tri ili više noći nedeljno, kažu pedijatri, posebno u kombinaciji sa određenim drugim oblicima ponašanja, moglo bi da bude simptom opstruktivne apneje u snu, potencijalno ozbiljnog poremećaja kod kog se disajni putevi  delimično ili potpuno blokiraju tokom spavanja – i disanje prestaje.

Povezane vesti

Otprilike jedno od četvoro dece ponekad hrče, prema Profesionalnom udruženju pedijatara (BVKJ) sa sedištem u Kelnu. Hrkanje prouzrokovano začepljenim disajnim putevima i praćeno kratkim pauzama u disanju, može da dovede do zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska kod odraslih i dece.

Studije ukazuju na to da poremećaj spavanja može negativno da utiče na kardiovaskularni sistem, imunski sistem, metabolizam i raspoloženje, ističe BVKJ.

Kada nivo kiseonka u krvi padne, telo probudi osobu kako bi ponovo počelo da diše. Iako su ponavljana buđenja kratka i san se odmah nastavlja, ključna faza spavanja poznata kao REM faza je potisnuta i onemogućen je miran, dubok san.

Stanja zbog kojih su deca posebno podložna apneji uključuju alergijski rinitis, respiratorne poremećaje, slab mišićni tonus, uvećane tonzile (krajnici) i adenoide, nazalni polipi, gojaznost, rascep usne i nepca i trizomiju 21, poznatiju kao Daunov sindrom.

Izloženost zagađivačima ili dimu cigareta takođe je faktor rizika, napominje pedijatar i stručnjak BVKJ dr Herman Jozef Kal.

Apneja u snu najčešće se javlja kod dece uzrasta od dve do osam godina jer im tada brzo rastu krajnici i adenoidi, objašnjava BVKJ. Najčešći uzrok stanja su, kaže, povećani krajnici i adenoidi (veliki u odnosu na disajne ​​puteve deteta) ili nosni polipi.

Osim hrkanja najmanje tri noći nedeljno, mogući simptomi apneje u snu uključuju poteškoće sa disanjem tokom spavanja, disanje na usta tokom spavanja, jutarnje glavobolje i pospanost tokom dana, rekao je dr Kal.

Roditelji bi trebali odvesti dijete kod liječnika ako primijete da dijete često hrče, da je jako umorno tijekom dana i/ili ima problema u ponašanju ili u školi.

Komentari

Vaš komentar