Osobe sa dijabetesom bez leka jer se uzima za mršavljenje – koliko je to opasno

Zdravlje 30. jan 202310:175 komentara

Farmaceutkinja Sonja Stojiljković rekla je u Novom danu, govoreći o fenomenu korišćenja leka za dijabetes za mršavljenje, da se ne zna da li za osobe koje su zdrave može da bude štetan. Istakla je da je Semaglutid lek koji je registrovan isključivo za lečenje dijabetesa tipa 2 i to ne za sve pacijente.

Da se lek za dijabetes koristi i za mršavljenje saznalo se putem mreža. Holivudske zvezde su, podseća reporterka N1 počele da promovišu taj trend, a on je stigao i do Srbije. Od novembra se ljudi oboleli od šećerne bolesti žale da su nestašice leka.

Farmaceutkinja iz FKS Sonja Stojiljković kaže za N1 da je Semaglutid lek koji je registrovan isključivo za lečenje dijabetesa tipa 2 i to ne za sve.

„Nego samo za one koji ne reaguju na početnu ili konvencionalnu terapiju, koji imaju visok BMI i kardiovaskularne probleme, to nije velika grupa ljudi“, kaže ona.

Objašnjava da postoji nešto što se zove off-label primena lekova u svetu farmacije.

„Primetite da lek deluje i na neke druge stvari, u ovom slučaju to jeste topljenje kilograma. Bitno je da taj lek može delovati i na druge organe, može imati i negativna, neželjena dejstva, veoma je važno da se lek primenjuje samo uz lekarski recept, isključiov za pacijente sa dijabetesom, jer je njima neophodan“, kaže ona.

Dodaje da farmaceuti izdaju ovaj lek jedino po preporuci endokrinologa za lečenje dijabetesa tipa 2.

„Da biste dobili lek, treba da imate recept ili izveštaj endokrinologa ako je sa privatne klinike. Ne znamo da li za osobe koje su zdrave može da bude štetan, da li može da ima neželjena dejstva, jer se pokazalo da ima neželjena dejstva na jetru, pankreas, bubrege…“, objašnjava.

Ističe da se trenutno čeka novi uvoz leka, jer problem nije samo kod nas.

„Postoji u celom svetu, definitivno se nadamo da će se to što pre regulisati“, kaže Stojiljković.

Komentari

Vaš komentar