Dodavanjem druge doze vakcine Džonson i Džonson povećana efikasnost na 94 odsto

Zdravlje 24. sep 202110:562 komentara
Foto: Shutterstock

Druga doza vakcine Džonson i Džonson protiv koronavirusa pruža 94 odsto zaštite od simptomatske infekcije, saopštila je kompanija, dodajući da se efikasnost dve doze ove vakcine može uporediti sa efikasnošću dve doze Modernine i Fajzerove vakcine.

Osim toga, kompanija je izjavila da je dodavanjem dodatne doze vakcine još više podigla imunitet, a takođe bi trebalo da pruži jaku zaštitu od infekcija, prenosi CNN.

Povezane vesti

Kompanija je objavila neke detalje studija koje se bave različitim aspektima vakcine Džonson i Džonson, i rekla da su, zajedno, pokazale da vakcina pruža dugotrajnu zaštitu koja se može pojačati dodatnim dozama.

„Naši veliki dokazi iz stvarnog sveta i faze tri potvrđuju da jednodozna vakcina Džonson i Džonson pruža snažnu i dugotrajnu zaštitu od hospitalizacija povezanih sa kovidom-19“, rekao je dr Matai Mamen, šef „Janssen Research & Development“ , navodi se u saopštenju.

„Naša jednodozna vakcina generiše snažne imunološke odgovore i dugotrajno imuno pamćenje. A, kada se primeni pojačivač (booster) vakcine Džonson i Džonson protiv kovida-19, snaga zaštite se dodatno povećava.“

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je  još u februaru odobrila jednodoznu vakcinu Džonson i Džonson.

Ispitivanje faze dva koje je sprovela kompanija pokazalo je da je dodavanjem druge doze u razmaku od 56 dana obezbedilo 100 odsto zaštitu od ozbiljnog kovida-19 i 94 odsto zaštite od umerenog do teškog kovid-19 u SAD.

Komentari

Vaš komentar