Doktorka otkriva šta se događa sa bebom kada ignorišete njen plač

Zdravlje 02. feb 202321:0011 komentara
Shutterstock

Metoda ''Cry it out'' je kontroverzan način uspavljivanja koji mnogi roditelji još uvek primenjuju, a podrazumeva takozvani trening spavanja koji uključuje puštanje bebe da plače dok se samostalno uspavljuje.

Iako postoje varijacije ove metode koje uključuju stalnu proveru i umirivanje deteta u određenim periodima, neki roditelji okreću se najekstremnijem načinu uspavljivanja u kom puštaju dete da plače sve dok se samo ne uspava.

Povezane vesti

Kako upozorava savetnica za spavanje, dr Rebeka Miči, ovakvo ignorisanje plakanja deteta moglo bi da rezultira ozbiljnim posledicama po njegovo fizičko, ali i psihološko zdravlje, prenosi Index.hr.

“Vaša beba uvek plače s razlogom. Možda je umorna, gladna, uplašena ili joj je hladno. Bez obzira na to koji razlog bio, bebino plakanje često je jedino sredstvo komunikacije sa roditeljima. Kada ignorišemo te vapaje, verojatno imamo svoje razloge. Možda smo te noći već ustali pet ili šest puta, možda smo negde pročitali savjet da je u redu dete ostaviti da svaku noć malo plače, a možda mislimo da će svaka naša reakcija na plač deteta odmah rezultirati preteranom zavisnošću i besanim noćima. Ali za bebu, sve to znači da njene potrebe nisu zadovoljene i ona ne razume ništa više osim činjenice da je ignorisana“, objašnjava savetnica dr Miči koja otkriva što se zapravo događa sa bebom ako ignorišemo njen plač.

Kako objašnjava doktorka, kada beba plače duže vreme, u njenom telu dođe do oslobađanja povećane količine kortizola, tačnije hormona stresa. On drastično povećava osećaj teskobe kod deteta i može da snizi hormone rasta koji takođe utiču na razvoj nervnog tkiva u mozgu.

“To takođe rezultira potisnutim rastom i slabljenjem imunološkog sistema kod dece, a naučnici su otkrili da će bebe koje se redovno ostavljaju da plaču duže vreme biti sklonije agresivnom i impulsivnom ponašanju u kasnijoj dobi“, napominje dr Miči.

Komentari

Vaš komentar