Dr Radovanović: Streptokok je svuda oko nas – izolacija jedina mera zaštite

Zdravlje 08. dec 202212:0314 komentara
Izvor: Shutterstock

Streptokok je respiratorna infekcija, veoma česta bakterija, koja se prenosi kapljično, dakle govorom, kašljem, kijanjem, ali i dodirom.

Kada su u pitanju mere zaštite, epidemiolog dr Zoran Radovanović rekao je za Nova.rs da je izolacija jedino rešenje.

Povezane vesti

„U pitanju je klica koje ima svuda i stalno, pa se od nje možemo zaštititi samo izolacijom od drugih ljudi, potpunim izbegavanjem kontakata. Ova klica je uzrok šarlaha i gnojne angine. Izlučuje endotoksin koji oštećuje krvne sudove i ispoljava se šarlahnom ospom, pa je tako prepoznajemo. Streptokoka može da dovede do pojave gnojnica, upale kože i unutrašnjih organa, ako se antibiotska terapija ne uzme na vreme“, objasnio je dr Radovanović.

On je dodao i „da će se javiti šarlah, ukoliko je dete osetljivo na taj toksin“.

„Razlog što pedijatri daju antibiotike kada deca imaju gušobolju je upravo streptokok, da se zaštite od komplikacija ove bakterije, koja dovodi do reumatske groznice, do upale srčanih zalistaka i upale bubrega“, rekao je dr Radovanović.

Tokom dve godine pandemije, kovid je potisnuo druge viruse i bakterije, koje sada mnogo snažnije napadaju ljudski organizam, oslabljen koronavirusom, naglasio je epidemiolog.

„Od šarlaha se nekada umiralo, ali danas se ta bolest ne smatra tako opasnom. Mi smo 1928. imali poslednji put veliku smrtnost dece od šarlaha, ali od tada je bolest sve blaža. Međutim reumatska groznica koju izaziva streptokok grupe A, dovodi do upale srčanih zalistaka i ona je češća, pa su mladi ljudi ranije umirali od srca, ali retko“, rekao je epidemiolog.

On je dodao i da su deca, koja su preminula u Velikoj Britaniji, imala streptokoknu infekciju, gnojnu anginu i šarlah, a spekuliše se da su i druge infekcije bile uključene.

„Deca su možda imala kovid ranije, pa im je imunitet bio slab i ova baktertija se onda maksimalno iskomplikovala, a njihov organizam bio je neotporan. Pre nekoliko meseci na Zapadu se širila žutica među decom, od koje su mnoga umrla. To je takođe blaga bolest, pa se postavlja pitanje šta se tu desilo. Bilo je vrlo neobično. Sada u prirodi kruži mnogo „tridemija“, to zbnači više epidemija istovremeno, jer još imamo grip, respiratorne viruse i kovid, koji je napravio haos. Sad kada se kovid povlači, ostavlja nam „pobesnele“ druge viruse i bakterije, koje su „gladne““, upozorio je dr Radovanović.

Širenje streptokoka je veoma brzo i lako

„Prenosi se kapljicama, prljavim rukama, fizičkim dodirom, bliskim kontaktom. Prema krvnoj slici određuje se da li je nešto bakterijska ili virusna infekcija. Kada nastupi infekcija streptokokom, na krajnicima se pojave beli čepovi, bele tačke. Ako pacijent guta i pročisti grlo, a one su i dalje tu, znači da imaju streptokok. Ova bakterija je vrlo osetljiva na penicilin, koji se inficiranima najčešće i daje“, rekao je dr Radovanović.

Gužve u čekaonicama domova zdravlja i dečijih bolnica širom Srbije sve su veće iz dana u dan, upravo zbog respiratornih infekcija, među kojima je streptokok najčešća.

„Sezona je respiratornih infekcija i svake godine u ovo vreme imamo velike gužve u domovima zdravlja. Deca masovno imaju streptokoku koja se izoluje brisom iz grla, ali je ona iz grupe B, još nismo imali nijedan slučaj iz grupe A. Ova bakterija prepoznaje se najčešće po jakim bolovima u grlu, otežanom gutanju, visokoj temperaturi i neprijatnom zadahu. Prenosi se kapljično i praktično je nemoguće zaštititi se“, objasnila je za Nova.rs pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnik Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Čukarici.

Usled ove zaraze, kako je rekao dr Dragan Miljković, dolazi do pojave visoke temperature, bolova u grlu, toliko snažnih da kada zaraženi guta tečnost ili hranu oseća kao da mu kroz grlo prolaze žileti.

„U pitanju je beta-hemolitički streptokok grupe A, koji napada gornje respiratorne puteve, a cilj su mu krajnici. Ova bakterija može da bude vrlo opasna. U našoj zemlji zastupljena je bakterija streptokok grupe B, a bakterije iz obe grupe izoluju se pomoću brisa iz grla. Tako se identifikuje infekcija, a dodatno je obavezno da pacijent uradi CRP i krvnu sliku“, rekao je za Nova.rs dr Miljković, specijalista Opšte medicine.

Podsetimo, u Velikoj Britaniji osmoro dece umrlo je nakon što im je dijagnostikovana zaraza streptokokom A.

Poslednja žrtva je učenik osnovne škole Morelands u Hempširu, a invazivni oblik bakterijske infekcije streptokokom A proširio se Ujedinjenim Kraljevstvom tokom poslednjih meseci.

Simptomi infekcije bakterijom streptokoka:

– bolovi u grlu

– otežano gutanje

– visoka temperatura

– neprijatan zadah

– osip na koži

– bolovi u mišićima i zglobovima

– učestalo mokrenje

– smanjen apetit

– letargija

Terapija i saveti lekara:

– antibiotik

– lokalna toaleta usne duplje

– septolete za grlo

– povidon jod

– troprocentni hidrogen

– propolis

– polivitaminska potpora (uzimanje vitamina)

– redovna ishrana

– spavanje i odmor

Moguće posledice streptokoke grupe A:

– štećenje bubrega, zglobova, srčanog mišića i zalistaka

Komentari

Vaš komentar