Dve doze vakcine skoro jednako efikasne i protiv indijskog soja

Zdravlje 23. maj 202113:302 komentara
Foto: Shutterstock

Dve doze vakcine protiv kovida-19 skoro su jednako efikasne protiv brzoširećeg indijskog soja virusa kao i protiv britanskog dominantnog soja, rekli su engleske zdravstvene vlasti.

Britanski ministar zdravlja rekao je da su i to „prelomni podaci“ i da se sve više nada da će vlada sledećeg meseca moći da ukine više ograničenja.

Studija javnog zdravlja iz Engleske pokazala je da je vakcina Fajzer/Biontek delovala 88 odsto na simptomatsku bolesti soja B.1.617.2 dve nedelje posle druge doze, dok je 93 odsto efikasna protiv soja B.1.1.7 „Kent“ koji je britanski dominantni soj.

Povezane vesti

Dve doze vakcine AstraZeneka bile su 60 odsto efikasne protiv simptomatske bolesti povezanih sa indijskim sojem u poređenju sa 66 odsto efikasnosti protiv soja „Kent“.

„Sve sam sigurniji da smo na dobrom putu, jer ovi podaci pokazuju da vakcina, posle dve doze, deluje jednako efikasno i protiv indijskog soja“, rekao je ministar zdravlja Met Hankok.

Prema vladinim planovima, ukidanje preostalih ograničenja za koronavirus trebalo bi da se dogode od 21. juna.

Britanija je izbacila najbrži evropski program vakcinisanja do sada, ali suočila se sa novim izazovom zbog širenja soja koji je prvi put pronađen u Indiji.

Podaci objavljeni u subotu pokazuju da su novi slučajevi kovida u Britaniji porasli za 10,5 odsto za sedam dana do 22. maja.

Zabrinutost zbog rastućih slučajeva indijskog soja u Britaniji podsakla je Nemačku da u petak kaže da će svako ko uđe u zemlju iz Ujedinjenog Kraljevstva po dolasku morati da ide u karantin na dve nedelje.

Takođe u petak, čelnik nemačkog zavoda za javno zdravlje rekao je da bi postojeća vakcine protiv kovida mogla da bude manje efikasna protiv indijskog soja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar