EMA će dodatno istražiti slučajeve krvnih ugrušaka i vakcine AstraZeneke

Zdravlje 25. mar 202119:20 > 19:303 komentara
Astra Zeneka
Izvor: Tanjug / AP, Alessandra Tarantino

Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da će njen sigurnosni odbor organizovati sastanak stručnjaka 29. marta kako bi se dodatno istražili slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka i moguća povezanost sa vakcinom AstraZeneke i Univerziteta Oksford.

Spoljni stručnjaci iz područja medicine i dva predstavnika javnosti bi trebali da predstave svoja gledišta o mogućim razlozima stvaranja ugrušaka, kako nastaju, kao i o potencijalnim rizicima, pojasnila je EMA.

Povezane vesti

EMA i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) su prošle nedelje ponovo stali iza te vakcine, uz tvrdnju da je sigurna i da korist koju nam ta vakcina pruža premašuje moguće rizike od nuspojava.

Ali, ankete pokazuju da je poverenje Evropljana u vakcinu AstraZeneke palo na niske grane nakon što je najmanje 17 zemalja prekinulo ili odložilo njenu primenu.

Zemlje su se na to odlučile zbog izveštaja o stvaranju ugrušaka i krvarenju nakon vakcinisanja.

Odbor EMA za procenu rizika na polju bezbednosti lekova za ljudsku upotrebu (PRAC) pokrenuo je hitnu analizu krvnih ugrušaka, uključujući i retke slučajeve krvnih ugrušaka u mozgu.

Njihove dorađene preporuke se očekuju između 6. i 9. aprila.

AstraZeneka ponovo ističe da njihova ispitivanja nisu pokazala nikakvu uzročno-posledičnu vezu između vakcina i stvaranja krvnih ugrušaka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar