EMA dodala retku upalu kičmene moždine nuspojavama AstraZenekine vakcine

Zdravlje 15. jan 202208:15 > 08:1913 komentara
Izvor: Reuters/Dado Ruvic/Illustration

Stručnjaci Evropske medicinske agencije (EMA) predložili su da se mogućim nuspojavama AstraZenekine vakcine protiv koronavirusa doda retka upala kičmene moždine, transverzalni mijelitis.

Vakcina je naišla na nekoliko prepreka, uključujući zastoj u proizvodnji i istrage regulatora usled retkih slučajeva ozbiljnih nuspojava poput zgrušavanja krvi, što je dovelo do toga da nekoliko zemalja ograniči ili obustavi njegovu primenu.

Povezane vesti

EMA odbor za sigurnost je takođe ponovio svoju preporuku da se slično upozorenje primeni i na vakcinu Džonson i Džonson.

Transverzalni melitis je upala jedne ili obe strane kičmene moždine i može da izazove slabost u rukama ili nogama, poteškoće povezane sa bešikom ili probavne smetnje.

Odbor je pregledavši podatke zaključio da je moguće da postoji uzročna veza između tih vakcina i transverzalnog mijelitisa.

Međutim, dodao je da odnos između koristi i rizika ovih vakcina ostaje nepromenjen.

Regulatorna agencija nije pružila nikakve informacije o prijavljenom broju takvih slučajeva nakon vakcinacije, ali je navela da je informacijama o vakcini dodat i transverzalni mijelitis kao štetna reakcija nepoznate učestalosti.

Izveštaji o ozbiljnim bolestima nervnog sistema su takođe bili u središtu obustave istraživanja u ranim fazama razvoja vakcina AstraZeneke i Džonson i Džonson koja se zasniva na sličnoj tehnologiji.

Agencija je takođe predložila ažuriranje informacija o AstraZenekinoj vakcini u vezi sa zgrušavanjem krvi nakon prve doze kako bi se videlo da je manje takvih nuspojava zabeleženo nakon druge doze.

Od 1.809 slučajeva krvnih ugrušaka sa niskim brojem krvnih pločica zabeleženih u svetu, 1.643 su prijavljena nakon prve doze, a 166 nakon druge doze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar