Engleska opera uči osobe koje su preležale kovid tehnikama disanja

Zdravlje 04. feb 202113:45
Izvor: Shutterstock

Engleska nacionalna opera uključila se u pomaganje osobama koje su preležale kovid-19 organizovanjem obuka disanja za one koji pate od dugotrajnih simptoma ove bolesti.

Neki ljudi koji se se zarazili koronavirusom i kasnije razvili kovid-19 imaju probleme poput onog da ostaju bez daha mesecima nakon što su bili pozitivni na virus što dovodi do teskobe.

Povezane vesti

U prvom takvom projektu opera je udružila snage sa Imperial Koledžom u Londonu kako bi učila ljude tehnikama disanja koje koriste operski pevači.

Kako bi ublažili simptome rekonvalescenti uče da pevati uspavanke koristeći tehnike profesionalnih pevača kako bi im se poboljšalo disanje.

Nakon uspeha početnog programa koji je prošle jeseni trajao šest nedelja i obuhvatio 12 učesnika, onlajn program sada obuhvata hiljadu pacijena iz svih delova Engleske.

Učesnici su rekli da su se osećali manje teskobno i da su uočili poboljšanja u kontroli disanja i držanju tela.

„Ostati bez daha otežava život i može biti zastrašujuće”, kaže dr Sara Elkin, savetnica za respiratornu medicinu u „Imperial Healthcare“, i dodaje:

“Nadamo se da će taj program pomoći ljudima da poboljšaju svoje stanje tako što će ublažiti simptome bolesti“.

Prema istraživanju koje je u decembru sproveo britanski zavod za statitstiku, svaka deseta osoba imala je simptome koronavirusa 12 ili više nedelja od pozitivnog testa na virus.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar