Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu kompanije Johnson & Johnson

Zdravlje 11. mar 202115:04 > 17:1213 komentara

EU od četvrtka može da računa na još 400 miliona vakcina protiv koronavirusa. Evropska agencija za lekove odobrila je i vakcinu kompanije Jenssen, iza koje stoji svetski poznata kompanija Johnson & Johnson.

Radi se o jedinoj do sada vakcini protiv koronavirusa koja predviđa vakcinaciju jednom dozom, koja se dugo može čuvati u običnom hladnjaku i čija efikasnost je 67 odsto.

Ugovorom, koji je sa tim proizvođačem potpisala Evropska komisija, unapred je obezbeđeno 200 miliona doza te vakcine i osigurana potencijalna nabavka još 200 miliona.

Janssenova vakcina je četvrta koja je dobila dozvolu za upotrebu na teritoriji EU, čime će broj doza koji je Unija do sada osigurala iznositi milijardu i 864 miliona doza.

Od proizvođača Fajzer i Biontek obezbeđeno je 604 miliona doza, od Moderne 460 miliona, Astrazeneke 400 miliona i Jenssen 400 miliona doza.

Evropska komisija potpisala je ugovore o nabavci sa još dve kompanije – Curevac, od kojih računa na 405 miliona doza i Sanofi, sa kojima je potisan ugovor o 300 miliona doza, a za koje je i dalje neizvesno da li će biti isporučene zbog problema koje ta kompanija ima sa razvojem vakcine.

U postupku procene kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti vakcine, što je preduslov za njeno puno odobravanje, nalaze se još dve vakcine za koje Evropska komisija nije potpisala predugovore, ali sa kojima države članice EU mogu da pregovaraju. To su vakcine ruskog proizvođača Gamaleya Sputnjik V i američkog Novavax, a eventualno odobrenje se očekuje narednih meseci.

U međuvremenu rastu problemi sa vakcinom Astrazeneka. Nakon incijalnih problema sa proizvodnjom i distribucijom, a potom i sumnjom u njenu efikasnost i bezbednost, prvo je u delu država zabranjena njena upotreba za osobe starije od 65 godina. Sada je države, koje predvode Danska i Luksemburg, priveremeno povlače iz upotrebe zbog mogućeg stvaranja tromba u krvotoku onih koji su je primili.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar