Fajzer: Docepljivanje protiv kovida biće potrebno i u predstojećim godinama

Zdravlje 10. dec 202122:0826 komentara
Foto: Shutterstock

Ben Ozborn, direktor farrmaceutske kompanije Fajzer rekao je da će nam buster doze vakcine protiv kovida-19 verovatno biti potrebne i u predstojećim godinama, ali još se ne zna da li će se one primenjivati svakih šest meseci ili jedanput godišnje.

Kada je u pitanju omikron soj koronavirusa Ozborn kaže da za sada još čekamo razne nove podatke o novomesoju virusa, ne samo od Fajzera i Bajonteka, već i od vlada i zdravstvenih sistema iz celog sveta.

Povezane vesti

„Mislim da već sada imamo osvnovne podatke o virusu, a i saznanja o mutacijama vepma su dobro dokumentovane“, rekao je on.

„Još su nam potrebna saznanja o drugim faktorima – o nivou prenosa novog soja i o tome da li će on „istisnuti“ deltu, zatim moramo da znamo kakav je uticaj omikrona na hospitalizacije i potencijalni smrtni ishod u slučaju težeg oblika bolesti i treće, vrlo važno saznanje o tome koliko efikasno vakcina deluje na ovaj soj“.

„U nedeljama koje su pred nama ima ćemo više podataka o svim tim faktorima, koji će rezultirati odlukama koje će doneti Fajzer, ali i vlade zemalja u celom svetu“, rekao je Ozborn.

„Mogu reći da smo mi spremni. Ako nam zatreba nova vakcina, mi smo u stanju da je razvijemo i proizvedemo u velikim količinama. Ali u međuvremenu je najvažnije da buster dozu dobiju sve odrasle osobe kako bi se postigao osnovni nivo imuniteta“.

Na pitanje koliko dugo će ljudima biti potrebno docepljivanje odgovorio je da je to „vrlo teško dugoročno prognozirati s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se virus razvijati u budućnosti“.

„Po dosadašnjim naučnim saznanjima verovatno će nam i u predstojećim godinama biti potrebni određeni nivoi docepljivanja odrasle populacije. Nažalost ne znamo da li će se raditi o docepljivanju svakih šest meseci ili svakih godinu dana, kako to činimo u slučaju vakcinacije protiv raznih sojeva gripa“, kazao je Ozborn.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar