Fajzer: Verovatno će biti potrebna i treća doza za šest do 12 meseci

Zdravlje 16. apr 202109:16 > 28. apr 2021 12:5420 komentara
fajzer vakcina koronavirus
Izvor: REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Izvršni direktor američke farmaceutske kompanije Fajzer rekao je da će ljudima najverovatnije trebati treća doza vakcine protiv koronavirusa šest do 12 meseci od vakcinacije, kao i docepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

„Najverovatnije će trebati i treća doza, negde između šest i 12 meseci i zatim će biti docepljivanja svake godine, ali sve to treba potvrditi“, rekao je Albert Burla za CNBC dodajući da će varijante koronavirusa „igrati presudnu ulogu“.

Povezane vesti

„Moramo videti kakav će biti plan vakcinacije i koliko će na to često trebati“, rekao je.

„Veoma je važno da smanjimo broj ljudi koji se može zaraziti“, dodao je.

Naučnici u ovom tenutku ne znaju tačno koliko dugo traje zaštita od vakcina, a prva istraživanja pokazuju da je to period od šest meseci.

Fajzer je ranije ovog meseca objavio studiju po kojoj je vakcina efikasna 91 odsto protiv koronavirusa, i 95 odsto protiv teških oblika koronavirusne bolesti do šest meseci nakon druge doze.

Moderna je objavila kako njena  vakcina štiti u sličnom postotku šest meseci.

AstraZenekina vakcina štiti u nešto manjem postotku, ali istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitinih T-ćelija u odnosu na druge vakcine koja se daju u zapadnim zemljama.

Naučnici ističu da su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo trajanje zaštite nakon što prođe šest meseci od primanja obe doze vakcina.

Dejvid Kesler, vođa tima američkog predsednika Džoa Bajdena za borbu protiv kovida-19, upozorio je u nadležni odbor američkog Kongresa da Amerikanci treba da računaju na docepljivanja kako bi se odbranili od novih varijanti koronavirusa.

„U ovom trenutku ne znamo sve“, rekao je u izlaganju pred odborom za koronavirusnu krizu Zastupničkog doma američkog Kongresa. „Proučavamo trajanje odgovora antitela“.

„Čini se da je snažan, ali počinje da bledi i nema sumnje da varijante predstavljaju izazov“, dodao je.

„Mislim da, radi planiranja, trebamo da očekujemo docepljivanje“.

Više farmaceutskih kompanija počelo je testiranje modifikacija postojećih vakcina protiv koronavirusa kako bi utvrdili njihovu delotvornost protiv novih varijanti koronavirusa.

 

Komentari

Vaš komentar