FDA odobrila buster dozu Fajzerove i Modernine vakcine za starije od 18 godina

Zdravlje 19. nov 202118:11 > 19:072 komentara
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Matt Rourke, File

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je danas upotrebu buster doza Fajzerove i Modernine vakcine protiv kovida-19 za sve starije od 18 godina, objavio je CNN pozivajući se na saopštenja te dve kompanije.

Do sada su buster doze bile odobrene samo za starije od 65 godina koji su prethodno vakcinisani Fajzerovom ili Moderninom vakcinom, kao i osobama koje su u visokom riziku od zaraze ili bi mogle da razviju teške oblike bolesti, podseća CNN.

Povezane vesti

Fajzer je, zajedno sa partnerskom kompanijom Bajontek, u saopštenju naveo da je FDA „proširila ovlašćenje za hitnu upotrebu dodatne doze“ njihove vakcine i da se ta treća doza može primeniti najmanje šest meseci pošto je osoba starija od 18 primila drugu dozu.

Kompania Moderna ocenila je da „odobrenje FDA dolazi u kritičnom trenutku“ kada se ulazi u zimske mesece uz sve veći broje slučajeva kovida-19 i hospitalizacija širom zemlje.

„Odobrenje upotrebe buster doze vakcine za osobe starije od 18 godina pomaže da se obezbedi kontinuirana zaštita od kovida-19, uključujući ozbiljne posledice koje mogu nastati, kao što su hospitalizacija i smrt“, poručila je vršilac dužnosti komesara FDA Dženet Vudkok u saopštenju,  prenosi CNN.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar