FDA ažurira odobrenje za hitnu upotrebu za rekonvalescentnu plazmu

Zdravlje 05. feb 202121:00
Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) revidirala je odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) za rekonvalescentnu plazmu sa visokim nivoom antitela za lečenje kovida-19 kod hospitalizovanih pacijenata u ranoj fazi bolesti.

Rekonvalescentna plazma se koristi za lečenje kovida-19, a pravi se od krvi ljudi koji su se oporavili od koronavirusnih infekcija. Prvi put je dobila odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima u avgustu prošle godine.

Povezane vesti

Prema revidiranoj EUA, tretman se takođe može koristiti za one oštećenog imuniteta zbog kojih nisu u stanju da proizvedu odgovarajući odgovor na antitela, prenosi CNN.

Ažuriranja se odnose na nove podatke o kliničkim ispitivanjima, dostupnim posle avgusta 2020.

„Rekonvalescentna plazma koja nije bogata antitelima nije se pokazala korisnom u lečenju kovida-19 i više nije odobrena za hitnu upotrebu“, rekla je FDA.

„Rekonvalescentna plazma koja se koristi u skladu sa revidiranom EUA može biti efikasna i njene poznate i potencijalne koristi premašuju njene poznate i potencijalne rizike“, rekao je dr Piter Marks, direktor FDA Centra za procenu i istraživanje bioloških sredstava.

EUA je takođe ažuriran kako bi se omogućili dodatni testovi koji će se koristiti u proizvodnji rekonvalescentne plazme za lečenje kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar