FDA odobrila upotrebu kombinovane terapije antitelima kompanije Eli Lili

Zdravlje 10. feb 202113:302 komentara
Foto: Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu kombinovane terapije antitelima farmaceutske kompanije Eli Lili u borbi protiv kovida-19, saopštili su predstavnici ove američke kompanije.

Podaci ispitivanja iz kasne faze sprovedene u januaru pokazali su da kombinovana terapija dvaju antitela, bamlanivimaba i etesevimaba, za 70 odsto pomaže u smanjienju rizika od hospitalizacije i smrtnog ishoda kod bolesnika sa blažim ili umerenim kovidom-19.

Povezane vesti

Iz kompanije su rekli da će terapija biti odmah dostupna na tržištu.

„Već je spremno 100.000 doza, a tokom prvog tromesečja ove godine biće dostupno i dodatnih 150.000 doza“, stoji u saopštenju Eli Lili, pa se kako dodaje kompanija do sredine 2021. u saradnji sa jednom od vodećih nezavisnih biotehnoloških kompanija u svetu Amgen planira da proizvede i do milion doza etesevimaba za primenu sa bamlanivimabom.

„Terapija je odobrena za lečenje blagog do umerenog kovida-19 kod pacijenata starijih od 12 godina kod kojih postoji visoki rizik od razvoja teškog oblika kovida-19 i/ili hospitalizacije“, kaže se u saopštenju kompanije.

FDA ističe da bamlanivimab i etesevimab nisu odobreni za pacijente koji su već hospitalizovani zbog kovida-19 ili im je, zbog posledica te bolesti potrebna terapija kiseonikom.

Tokom tromesečne prodaje bamlanivimaba za potrebe lečenja kovida kompanija je zaradila 871,2 miliona dolara, čemu je prethodila odluka američke vlade o proizvodnji i nabavci leka za hitnu upotrebu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar