Glavobolja koju prouzrokuje omikron soj je specifična

Zdravlje 16. feb 202218:47 > 18:5523 komentara
Shutterstock

Glavobolja se inače javlja kod ljudi svakodnevno iz različitih razloga, ali ona koju prouzrokuje omikron je specifična.

Za svega tri meseca omikron je postao dominantna varijanta širom sveta. Nova varijanta odgovorna je za većinu novozaraženih kovidom i na početku je izazvala priličnu paniku.

Povezane vesti

Olakšanje je donelo saznanje da nova varijanta ne dovodi do teških simptoma kakve je izazivala delta i ostali raniji sojevi, zbog čega je rizik od hospitalizacije i smrti niži, piše Times od India.

Simptomi omikrona slični su simptomima obične prehlade i uglavnom se odnose na curenje nosa, grlobolju, bolove u telu, bolove u grudima, umor i glavobolju.

Prema britanskoj studiji, glavobolja je među prvih pet simptoma koji se javljaju kod zaraženih omikronom i specifična je. Radi se o trajnoj glavobolji koja je često popraćena drugim simptomima kao što su curenje iz nosa, grlobolja i umor.

Postoje tri specifičnosti po kojima se ova glavobolja razlikuje od drugih.

Ima umeren do jak intenzitet

Intenzitet glavobolje zavisi od njenog okidača. Može da bude blaga ako je prouzrokovana radnim pritiskom i može dabude ozbiljna ako je prouzrokovana migrenom.

U slučaju infekcije omikronom, glavobolja je uglavnom umerena do jaka. Oseća se poput pulsiranja, pritiskanja ili uboda, što je neuobičajeno u slučaju opšte glavobolje. Osim toga, glavobolja prouzrokovana varijantom omikron traje i do tri dana, čak i ako redovno uzimate lekove protiv bolova.

Javlja se sa obe strane

Ako ste ikad obraćali pažnju, ponekad vas glava boli samo sa jedne strane ili u jednom delu. Područje bola kod glavobolje takođe zavisi od okidača.

Kada je u pitanju infekcija omikronom, bol se može osetiti sa obje strane glave. Cela glava može da bude napeta i bolna.

Često je praćena upalom sinusa

Prema mišljenju stručnjaka, glavobolje u slučaju omikrona mogu da budu upalna reakcija tela dok se bori protiv virusa. Kako se virus razmnožava u disajnim putevima utiče i na sinuse, što dovodi do upale.

Dakle, glavobolja se obično javlja uz upalu sinusa. Ako patite od sinusne infekcije, glavobolja može da bude još gora.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar