Grčka ograničava Astrazeneku na osobe do 65 godina, Španija će na mlađe od 55

Zdravlje 05. feb 202122:25
AstraZeneka
Andy Buchanan/Pool via REUTERS//File Photo

Grčka je odobrila upotrebu Astrazenekine vakcine protiv koronavirusa za osobe mlađe od 65 godina. Španija navodi da će ograničiti na mlađe od 55 godina.

Ministarstvo zdravlja Grčke je saopštilo da je Nacionalni odbor za vakcinaciju jednoglasno odobrio upotrebu vakcine za ljude od 18 do 64 godine i preporučio 12-nedeljni interval između prve i druge doze.

Odbor je naveo da bi mogao da izmeni smernice kada bude dostupno više podataka o vakcini.

Generalni sekretar primarne zdravstvene zaštite Marios Temistokleus je rekao da očekuje da imunizacija vakcinom Astrazeneka počne posle 12. februara.

U Grčkoj je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i starijih od 80 godina. U zemlji sa 11 miliona stanovnika, do sada su potrošene ukupno 359.723 doze, a 68.464 ljudi je primilo obe doze vakcine.

U kojim zemljama su još određene starosne granice

Špansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će ograničiti upotrebu vakcine AstraZeneke i univerziteta Oksford na mlađe od 55 godina, posle objava drugih evropskih zemalja da će primeniti slična ograničenja.

Francuska, Nemačka, Belgija, Danska, Švedska, Slovenija i druge zemlje su odredile starosnu granicu za primenu te vakcine koju su proizveli englesko-švedska firma AstraZeneka i Univerzitet Oksford, zbog nedostatka procene rizika za stariju populaciju.

„Komisija za javno zdravlje je na današnjem sastanku posle naučnih dokaza odobrila da se odredi 55 godina kao gornja starosna granica za vakcinaciju vakcinom AstraZeneka“, navelo je Ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar