Grip, prehlada ili COVID-19? Zašto smo tako zbunjeni?

Zdravlje 22. nov 202110:38 > 07. dec 2021 16:24
Promo

Otkrijte kako razlikovati simptome koji su toliko slični.

Neki od nas više vole leto, neki više zimu, ali niko se ne raduje onom delu godine kada počnu da vladaju prehlada i grip. Nažalost, upravo je to pred nama. Međutim, stvari više nisu kao što su nekada bile. Sada se mnogi pitaju, čim primete povišenu temperaturu ili bol u grlu, da li se radi možda o korona virusu? Kako bismo olakšali odgovor na to pitanje, donosimo vam nekoliko uputstava.

I prehlada i grip pa i COVID-19 su zarazne respiratorne bolesti, ali ih uzrokuju različiti sojevi virusa. Prehladu prate blaži simptomi koji se pojavljuju postupno i kod prehlade se vrlo retko pojavljuje povišena temperatura, a simptomi po kojima je prepoznajemo su kijanje i curenje iz nosa.

Grip ima vrlo naglu narav i pojavljuje se odjednom uz povišenu telesnu temperaturu, groznicu, bol u mišićima, glavobolju i iscrpljenost, uz osećaj težine u plućima i kašalj.

Simptome COVID-19, nažalost, nije tako lako prepoznati. Možete dobiti visoku temperaturu, razviti suvi kašalj, imati teškoće s disanjem odnosno plitak dah, osećati se iscrpljeno, patiti od glavobolje i bola u mišićima. Ređe to mogu biti upale gornjeg disajnih organa poput kijanja i curenja nosa, a jedini simptom koji je karakterističan isključivo za COVID-19 je gubitak čula mirisa i ukusa. Važno je napomenuti da se simptomi ne pojavljuju kod svih jednako. Jedini siguran način da utvrdite da li imate COVID-19 jeste testiranje.

Tablica poređenja simptoma prehlade, gripa i korona virusa.

COVID-19, cold, allergies and the flu: What are the differences? – Mayo Clinic

S obzirom na okolnosti s korona virusom, u slučaju da primetite neke od simptoma, najbolje je ostati kod kuće i kontaktirati svog lekara ili dežurnog epidemiologa.

Međutim, ono što možete uraditi je ujedno i najdelotvorniji način borbe protiv gripa – vakcinacija. Vakcinacija protiv gripa, kao i protiv COVID-19, siguran je način da u ovoj zimskoj sezoni izbegnete teške komplikacije ove dve bolesti.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi

MAT-RS-2100418-1.0-10/2021