I vakcinisane osobe bi trebalo da nose maske

Zdravlje 08. okt 202108:11 > 08:1324 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Vakcinisane osobe trebalo bi da nastave da nose zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu da nose, a možda i prenose, isto toliko virusa koliko i nevakcinisani, a da toga nisu svesni, pokazuju podaci nove američke studije.

Naučnici su analizirali količinu virusa, odnosno virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski, prenosi britanska agencija Reuters.

Povezane vesti

Većina infekcija prouzrokovano je veoma zaraznim delta sojem koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosečnom virusnom opterećenju između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba, ili između onih sa ili bez simptoma, ili između različitih starosnih grupa, polova ili tipova vakcina, prema izvešću objavljenom na sajtu medRxiv.

Istraživanje još nije prošlo recenziju.

„Naša studija ne daje informacije o zaraznosti“, rekao je Ričard Mičelmur sa Kalifornijskog univerziteta, ističući da na prenos virusa utiče nekoliko faktora, a ne samo status vakcinisanja i virusno opterećenje.

„Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste vakcinisani, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba“, rekao je.

Vakcina protiv kovida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti.

Međutim, osobe vakcinisane protiv koronavirusa trebalo bi i dalje da nose maske u javnosti jer bi mogli da zaraze druge ako se sami zaraze, savetuju naučnici.

Komentari

Vaš komentar