Implantat u mozgu mogao bi da pomogne ljudima da govore pomoću računara

Zdravlje 17. jul 202121:20 > 21:281 komentar
Izvor: Shutterstock

Implantat u mozgu pomogao je čoveku da progovori nakon što mu je moždani udar oduzeo sposobnost govora na više od 15 godina. Implantat zovu neuroproteza, koji, iako je do sada korišćen samo jednom, tim sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku nada se da bi njihov uređaj mogao da pomogne brojnim govorno paralizovanim ljudima.

„Prema našim saznanjima, ovo je prva uspešna demonstracija direktnog dekodiranja punih reči iz moždane aktivnosti nekoga ko je govorno paralizovan“, rekao je dr Edvard Čang, neurohirurg sa Univerziteta Kalifornija koji je predvodio istraživački tim.

Povezane vesti

Tim je usadio niz elektroda u područje mozga koje kontroliše govor muškarcu koji je imao moždani udar i ostao paralizovan bez mogućnosti govora sa 20 godina, piše CNN.

„Imao je izuzetno ograničene pokrete glavom, vratom i udovima, a komunicira pomoću pokazivača pričvršćenog na kapu za izbacivanje slova na ekran“, navodi se u saopštenju univerziteta.

Neuroproteza je podešena pomoću računarskih algoritama za prevođenje električne aktivnosti iz mozga pa se reči koje on zamisli projektuju na monitor računara.

Tim istraživača ima i video zapis muškarca koji koristi uređaj.

„Dobro jutro“, oglasilo se računar, a nekoliko sekundi kasnije došao je odgovor pacijenta: „Zdravo“, također ispisan na monitoru.

Stopa grešaka uređaja je 25,6 odsto, a povezanost uređaja i kortikalnih aktivnosti mozga istraživana je u periodu od 81 nedelje.

Neuroproteza ne predstavlja trajno rešenje. Elektroda je veliki uređaj koji se nalazi na vrhu lobanje i ne može kontinuirano da se koristi.

„Ovo ispitivanje je tek početak, a ovo je prvi pacijent koji je učestvovao u ispitivanju i nizu eksperimenata da bismo pokazali da je to moguće“, rekao je dr Čang.

„Moramo da izgradimo sisteme koji imaju veću razlučivost podataka kako bi brže beležili više informacija iz mozga. Na strani algoritma moramo da imamo sisteme koji mogu da prevedu ove vrlo složene signale iz mozga u izgovorene reči, a ne samo tekst“, zaključuje doktor.

Komentari

Vaš komentar