Infekcija omikronom u trećem tromesečju povezana sa prevremenim porođajem

Zdravlje 22. jul 202213:54 > 14:023 komentara
Shutterstock

Infekcija omikronom varijantom koronavirusa u trećem trimestru trudnoće povezana je sa povećanim rizikom od prevremenog porođaja, smatraju izraelski istraživači.

Tamošnji lekari su ove godine uporedili 2.753 trudnice sa pozitivnim PCR testovima na virus sa istim brojem sličnih, ali neinficiranih trudnica. Infekcije nisu bile povezane sa prevremenim rođenjem kada su dijagnostikovane u prvom ili drugom trimestru. Ali skoro polovina žena je zaražena u trećem tromesečju, prenosi Reuters.

Povezane vesti

U ovoj grupi, stopa prevremenog porođaja bila je 5,8 odsto, u poređenju sa 2,3 odsto među neinficiranim ženama u istoj fazi trudnoće, pokazalo je istraživanje.

Uzimajući u obzir druge faktore rizika, žene sa dijagnozom u trećem tromesečju imale su skoro tri puta veću verovatnoću da će se poroditi pre vremena, nego neinficirane žene, a one kojima je dijagnostikovana nakon 34 nedelje gestacije imale su otprilike sedam puta veću verovatnoću da će imati prevremene porođaje, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu PLOS One.

Simptomatske infekcije su još više povećale rizik.

„Žene tokom trećeg tromesečja, posebno nakon 34 nedelje gestacije, treba da praktikuju socijalno distanciranje i respiratornu zaštitu kako bi smanjile rizik od neželjenih ishoda trudnoće“, napisali su istraživači.

Dodali su da žene u ranijim fazama trudnoće ne bi trebalo da da budu previše opuštene u ovom slučaju jer studija nije procenjivala „druge potencijalne razlike kod majke ili novorođenčeta“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar