Institut pozvao sve koji mogu da daju krv, apel uputio i Miloš Milovanović

Zdravlje 09. feb 202111:094 komentara
N1

Akcija dobrovoljnog davanja krvi i reparacije transfuziomobila Instituta za transfuziju krvi Srbije danas je organizovana na Altini. Među onima koji su dali krv i pozvao sve koji mogu da se priključe akciji bio je i voditelj Televizije N1 Miloš Milovanović.

Ekipa N1 bila je danas na Altini, gde je organizovana akcija davanja krvi. Kako je rekla reporterka N1, od početka pandemije velika je neizvesnost kada je reč o zalihama krvi. Zbog toga je upućen poziv svim građanima da danas, ali i narednih dana, daju dobrovoljno krv.

Među onima koji to redovno radi je i voditelj na televiziji N1 Miloš Milovanović, koji se, kako sam kaže, vodi idejom da treba da pomažemo jedni drugima.

„Nije bilo sumnje da ću da se pridružim ovoj akciji. Neka normalna brojka za muškarce je da mogu da doniraju krv tri do četiri puta godišnje. Ja se trudim da to ispoštujem i da budem tu svaki put“, kazao je Miloš, koji je bio među prvima koji su dali krv u transfuziomobilu 2011. godine.

Osnovna ideja je, kako kaže, da budemo tu jedni za druge.

„Moj otac je bio davalac krvi. Meni je on svaki put kad se vratio sa flasterom na ruci, bio još više značajan. kada smo u srednjoj školi bili upoznati sa sistemom davanja krvi, od tada se trudim da redovno pomažem. A svakim davanjem krvi teramo telo da budu u što boljoj kondiciji“, dodao je Miloš.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za tranfuziju krvi kaže za N1 da i vakcinisani građani mogu da daju krv.

„Ali za one koji u na primer primili rusku Sputnjik V vakcinu, potrebno je da prođe 14 dana od vakcinisanja, a za one koji su dobili kinesku Sinovak i Fajzer/Biontek, mogu odmah da daju krv. I posle prvi i posle druge doze važe ista pravila“, naglasila je Antuljeskov.

Za oni koji su preležali koronu, a hoće da doniraju krv, doktorka kaže da je bitno da prođu četiri nedelje od izlečenja.

Komentari

Vaš komentar