Ispitivanje: Novi nehormonski lek može da smanji valunge u menopauzi

Zdravlje 17. mar 202308:561 komentar
Shutterstock

Eksperimentalna nehormonska pilula uspešno je smanjila talase vrućine i noćno znojenje kod žena u menopauzi u velikom ispitivanju u kasnoj fazi, objavili su istraživači u stručnom časopisu "The Lancet".

 

Produžena upotreba hormonske terapije, iako efikasna, povezana je sa malim, ali značajnim rizikom od karcinoma dojke.

Povezane vesti

Lek, fezolinent, koji je razvio japanski proizvođač lekova „Astellas Pharma“, dizajniran je da blokira hemikaliju koja modulira aktivnost nervnih ćelija u delu mozga koji reguliše telesnu temperaturu. Lek je poslat  regulatorima u SAD, Evropi i Australiji, a odluka američke Uprave za hranu i lekove (FDA) očekuje se u maju.

U više od 97 bolnica u SAD, Kanadi i Evropi, 527 pretežno belih žena starosti od 40 do 65 godina sa prosečno sedam ili više umerenih do jakih talasa vrućine dnevno su nasumično raspoređene, primaju 30 mg ili 45 mg fezolinenta ili placebo dnevno tokom 12 nedelja.

„Obe doze su dovele do značajnog poboljšanja u učestalosti i jačini valunga i noćnog znojenja u poređenju sa placebom, sa efektima uočenim već prve nedelje“, izjavila je dr Ženevje Nel-Peri sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Severne Karoline.

Posle 12 nedelja, dve grupe za lečenje nastavile su da uzimaju lekove svaki dan još 40 nedelja. Rana poboljšanja su održana tokom čitavog perioda studije od 52 nedelje, rekli su istraživači.

Upitnik za procenu kvaliteta života specifičnog za menopauzu pokazao je „značajno i klinički značajno poboljšanje“ za one koji su uzimali fezolinetant, prenosi Reuters.

Rezultati ispitivanja dodaju dokaze da će lekovi iz klase fezolinenta poznatih kao antagonisti NK3R obezbediti bezbedan i efikasan pristup lečenju simptoma menopauze „u budućoj kliničkoj praksi, bez potrebe za izlaganjem estrogenu“, rekla je dr Julija Prag sa Univerziteta u Ekseter u Velikoj Britaniji.

Slična studija fezolinenta u Aziji „nije pokazala iste nivoe efikasnosti kao što je primećeno kod pretežno belih Amerikanki i Evropljanki“, primetila je ona, tako da nije jasno da li će rezultati biti isti za sve.

Komentari

Vaš komentar