Istraživanje dokazalo da korišćenje mobilnog telefona može da ubrza starenje

Zdravlje 02. sep 202214:321 komentar
mobilni telefon krevet spavanje
Shutterstock

Dermatolozi su odavno shvatili da ultraljubičasta svetlost oštećuju izgled i celokupno zdravlje kože, ali još uvek se otkrivaju štetni efekti plave svetlosti koju emituje LED ekran, poput ekrana pametnih telefona, televizora, računara i drugih naprava.

Nova studija ukazuje na to da takva svetlost utiče na starenje, a smatra se da je šteta mnogo gora nego što se mislilo.

Povezane vesti

Najnovija otkrića pokazala su da preterano izlaganje plavoj svetlosti može da imati štetne efekte na mnoge ćelije u našem tijelu, od ćelija kože i masnog tkiva do senzornih neurona, tvrdi naučnica sa Univerziteta Oregon Stejt, Jadviga Gibultovic.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Frontiers in Aging“.

„Naša studija ukazuje na to da bi izbegavanje preteranog izlaganja plavoj svetlosti moglo da bude dobra strategija u borbi protiv starenja“, dodala je Gibultovic.

Nažalost, primetili su istraživači, ljudi u razvijenim društvima izloženi su plavoj svetlosti preko LED rasvete putem mobilnog telefona, računara, TV-a i ambijentalne rasvete.

Starenje je proces koji se neminovno događa i to na različite načine, ali na ćelijskom nivou starimo kada ćelije prestanu da se oporavljaju i proizvode nove zdrave ćelije.

Ista studija proučavala je i uticaj metabolita na funkcije ćelije. Ove signalne hemikalije značajno se menjaju zbog izlaganja plavoj svetlosti, a poremećaji njihove ravnoteže takođe se povezuju sa ubrzanim starenjem ćelija.

Još jedno zabrinjavajuće otkriće bilo je to da su molekuli odgovorne za komunikaciju između neurona, poput glutamata, na nižem nivou nakon izlaganja plavoj svetlosti, piše „The New York Post“, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar