Istraživanje: Vakcine upola smanjuju rizik od produženog kovida

Zdravlje 02. sep 202109:429 komentara
vakcina
REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Potpuna vakcinacija protiv koronavirusa ne samo da smanjuje rizik od zaraze, već i od toga da se infekcija pretvori u klinički sindrom poznat kao produženi kovid 19, pokazalo je istraživanje londonskog Kraljevskog koledža.

Istraživanje je pokazalo da su kod malog broja ljudi koji se zaraze koronavirusom, uprkos potpunoj vakcinaciji, šanse da razviju simptome koji traju duže od četiri sedmice smanjene za 50 posto u odnosu na osobe koje se nisu vakcinisale.

Povezane vesti

U Velikoj Britaniji dosad je u potpunosti vakcinisano 78,9 posto stanovništva, podseća BBC.

Mnoge osobe koje obole od novog koronavirusa oporave se nakon četiri sedmice, međutim pojedini nastavljaju da žive sa simptomima i posledicama i nekoliko meseci nakon infekcije. Ovaj klinički sindrom naziva se postakutni kovid 19.

Istraživači, čiji je rad objavljen u akademskom časopisu „The Lancet“ navode da je jasno da vakcine spasavaju živote i štite od teških oboljenja, ali kako dosad nije bio poznat uticaj vakcina na produženu bolest.

Oni su analizirali podatke prikupljene od britanske aplikacije Zoe Covid Study, koja prati simptome koje su zaražene osobe prijavljivale.

To je značilo da je između decembra 2020. i jula ove godine praćeno zdravstveno stanje više od 1,2 miliona osoba koje su vakcinisane jednom dozom te 971.504 potpuno vakcinisane osobe.

Otkrili su da je samo 0,2 posto, odnosno 2.370 potpuno vakcinisanih osoba prijavilo da je zaraženo koronavirusom nakon vakcinisanja.

Od 592 potpuno vakcinisanih osoba koje su nastavile da pružaju podatke više od mesec dana, 31 (pet posto) je razvila sindrom produženog kovida 19 (definisan kao bolest koja traje 28 dana ili više nakon pozitivnog testa). U nevakcinisanoj grupi oko 11 posto je imalo produženi kovid 19.

Vodeća istraživačica Claire Steves rekla je da se ljudima sa povećanim rizikom od oboljenja mora dati prioritet kada je u pitanju treća doza.

Britanski ministar zdravlja Sajid Javid rekao je da su vakcine protiv koronavirusa samo u Engleskoj spasile više od 105.000 života i sprečile više od 24 miliona infekcija.

Komentari

Vaš komentar