Istraživanje: Zagađenje vazduha i životne sredine može da utiče na pol deteta

Zdravlje 06. feb 202219:04
Shutterstock/ Ilustracija

Novo istraživanje naučnika da vazduh koji trudnice udišu ili voda koju piju mogu da imaju ključnu ulogu u određivanju pola novorođenčeta. Sve što jedemo, pijemo ili udišemo može oštetiti telo.

Naučnici u SAD i Švedskoj pratili su stotine faktora oko rođenja šest miliona ljudi u te dve države, uključujući i izloženost zagađenju tokom trudnoće.

Povezane vesti

„Prema mojim saznanjima, ovo je prva studija ovakvih razmera koja istražuje odnos polova pri rođenju, rekao je Andrej Rzecki, profesor medicine i genetike na Institutu za genomiku i sistemsku biologiju Univerziteta  u Čikagu.

Njegov tim povezao je izloženost nekoliko uobičajenih zagađivača sa promenama u odnosu novorođenih devojčica i dečaka. Zagađivači vazduha uključivali su gvožđe, olovo, živu, ugljen monoksid, aluminijum i polihlorirane bifenile (PCB). Zagađivači vode uključivali su hrom i arsen.

Izloženost nekima bila je povezana sa porastom rađanja muške dece, a drugima sa porastom rađanja ženske dece. Rzecki i njegov tim istali su da je nemoguće utvrditi šta tačno određuje neravnotežu u odnosu polova.

Prilikom začeća verovatnoća pola bebe je jednako je podeljena između dečaka i devojčica, ali do trenutka rođenja, društveni odnos polova često više nisu ujednačeni. Nekad je više rođenih devojčica, a nekad više dečaka.

„To ukatuje na to da ljudski embrioni selektivno umiru, jer da su svi preživeli, odnos devojčica i dečaka bio bi tačno jedan prema jedan“, rekao je Rzecki.

Naučnici su se zbog toga pozabavili pitanjem da li može niz stresova iz okruženja uticati na preživljavanje embriona i da li je moguće da određeni stresori daju prednost jednom polu u odnosu na drugi. U potrazi za odgovorima, Rzecki i njegov tim započeli su testiranja više od 100 faktora koji bi mogli da utiču na ravnotežu polova.

Tako su naičnici najpre pregledali podatke o potraživanjima osiguranja o tri miliona rođenih u SAD između 2003. i 2011. godine. Takođe su ispitali podatke o oko tri miliona rođenih u Švedskoj između 1983. i 2013. godine.

Te podatke su zatim uporedili sa podacima o zagađivačima životne sredine, vremenskim uslovima, kriminalu, radnom statusu roditelja, saobraćaju, rutinama putovanja, kao i nekoliko prirodnih katastrofa i katastrofa koje je prouzrokovao čovek.

Nisu pronašli očitu vezu između pola beba i promena u vremenu, godišnjim dobima, nasilnom kriminalu, nezaposlenosti ili navikama odlaska na putovanja. Čini se da čak ni velika prirodna katastrofa kao što je uragan Katrina 2005. nije imala uticaja na pol beba u pogođenim regijama.

S druge strane, čini se da su ekstremna suša i stope smrtnosti u saobraćaju bile povezane sa promenom odnosa polova, kao i izloženost kobnoj pucnjavi na „Virginia Tech“ 2007. godine. Izloženost višim nivoima određenih toksina u vazduhu i vodi takođe je poremetila ravnotežu, prenosi 24 sata.hr.

“ Možemo da budemo skoro sigurni da neki faktoripovezani sa životnom sredinpm utiču na odnos polova pri rođenju. Iako nalazi upućuju na vezu, oni ne dokazuju uzrok i posledicu, dodao je Rzecki.

Garet Naj, predavač na Čester Medicinskoj školi na univerzitetu Čester u Velikoj Britaniji pregledao je nalaze.

„Koliko god ova vest bila zabrinjavajuća, to su još samo asocijacije, a ne činjenice. I moramo da imamo na umu da se svaki dan rađaju milioni zdrave dece širom sveta u različitim okruženjima. Sve što jedemo, pijemo ili udišemo ima potencijal da ošteti naše telo. Zato nije iznenađujuće da zagađenje prouzrokuje neočekivane reakcije unutar ljudskog tela“, rekao je Naj.

On ističe da se to naročito odnosi na trudnoću.

„Tokom ranog razvoja veliki broj složenih procesa mora da se dogodi u pravo vreme, na pravi način, kako bi se omogućila uspešna trudnoća. Iako je ovo konkretno otkriće intrigantno, nije neverovatno, zaključio je Naj.

Komentari

Vaš komentar