Istraživanje: Žene koje su aktivnije imaju manje intenzivne valunge u menopauzi

Zdravlje 26. sep 202110:55 > 11:583 komentara
Shutterstock

Izostanak fizičke aktivnosti i sedalački način života može da nanese više štete nego što se do sada mislilo, kažu istraživači.

Američki naučnici sa Univerziteta Smit u Masačusetsu analizirali su 77 žena koje su patile od noćnih naleta vrućine, valunga, u menopauzi, prateći njihovu dnevnu fizičku aktivnost.

POVEZANE VESTI

Za svaka tri sata i dvadeset minuta koje su proveli sedeći ili ležeći, imali su jednu dodatnu epizodu naleta vrućine.

„Kao istraživačima, želja nam je da umanjimo poteškoće koje mnoge žene prolaze u svojim srednjim godinama i pomognemo im da se osećaju bolje. Lako se može dogoditi da sedite po tri sata, naročito dok radite ili gledate televiziju, ali ovi rezultati ukazuju na to da bi bilo dobro da u naviku uvedete povremeno ustajanje i šetnju u tom periodu“, savetuje dr Sara Vitkovski, koja je vodila istraživanje.

Razlozi povezanosti još se utvrđuju

Ona je naglasila da je potrebno još detaljnog ispitivanja ove pojave. Nije još potpuno jasno zašto manjak fizičke aktivnosti ima ovakav uticaj, ali menopauza deluje na hormonsku ravnotežu, što može da deluje tako da menja sposobnost mozga da reguliše temperaturu tela.

Kad se žensko telo zagreje, krvni sudovi koje su bliže površini kože se rašire i spečavaju otpuštanje toplote, prenosi Index.hr.

Ovi rezultati mogli bi da budu na tragu objašnjenja povezanosti većeg rizika za srčane bolesti i moždani udar sa intenzivnim valunzima kod žena u menopauzi.

Komentari

Vaš komentar