Izraelska studija: Vakcinisana deca se manje zaražavaju od nevakcinisane

Zdravlje 20. jan 202213:28 > 16:352 komentara
Shutterstock

Najnovija izraelska studija pokazala je da se deca vakcinisana protiv koronavirusa zaražavaju omikron varijantom upola manje u odnosu na nevakcinisane vršnjake.

Ta studija, prva te vrste, objavljena je u vreme kada je Izrael suočen sa velikim talasom infekcija.

U zemlji je gotovo 400.000 aktivnih slučajeva zaraze, što čini četiri odsto stanovnika i da se dnevno dijagnostikuje 60.000 do 70.000 novoinficiranih, preneli su izraelski mediji.

Povezane vesti

Studijom su obuhvaćena deca od pet do 11 godina koji od kraja novembra mogu da se imunizuju i ustanovljeno je da vakcine nude jaku zaštitu protiv sojeva koronavirusa, pogotovo u prvim mesecima od vakcinacije.

„Čak i tokom omikron talasa vakcina data u protekla tri meseca, dve doze ili buster doza, pruža poboljšanu zaštitu protiv infekcije u poređenju sa nevakcinisanim ili onima čija je vakcinacija zastarela“, navedeno je u saopštenju ministarstva zdravlja Izraela.

Od 25. decembra do 16. januara oko 260 na 100.000 nevakcinisane male dece je zaražavano u proseku na dan. Među vakcinisanom zaražavalo se oko 120 na 100.000 dece dnevno.

Tinejdžeri koji su primili buster su takođe imali povišenu zaštitu, kako se pokazalo.

Izrael je krajem decembra ponudio buster tinejdžerima koji su primili prve dve doze vakcine pre tri meseca.

Među onima koji su primili buster bilo je 90 novozaraženih na 100.000 za 24 sata u proseku, a među nevakcinisanim 330.

Studija se poklopila sa periodom od tri nedelje u kome je broj novih slučajeva zaraze za 24 sata sa 1.300 povećan na preko 45.000, uglavnom zbog pojave jako zaraznog soja omikron koji se brzo širi čak i među mnogim potpuno vakcinisanim osobama.

Studija koja još nije recenzirana pokazuje da vakcine najbolje deluju protiv omikrona ubrzo pošto su primljene, ali im efikasnost brzo opada.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar