Jutarnje navike koje negativno utiču na metabolizam

Zdravlje 04. avg 202209:342 komentara
Shutterstock

Vodite računa o jutarnjem obroku da biste imali dovoljno energije tokom celog dana.

Postoji pet navika tokom doručka koje usporavaju metabolizam. Čim uzmete jedan zalogaj omiljene hrane i gutljaj omiljenog pića, telo počinje da radi na pretvaranju tih supstanci u energiju koju može da iskoristi.

Povezane vesti

O metabolizmu se skoro uvek govori kada se govori o mršavljenju ili regulaciji telesne težine, ali svakako je dobro znati kako održati metabolizam na zdravom nivou.

Jedan od glavnih načina na koji možete da podstaknete metabolizam je održavanje zdrave ishrane. Treba uzeti u obzir uobičajene navike doručka koje bi mogle da uspore isti taj metabolizam.

Ovo su samo neke od najgorih jutarnjih navika za metabolizam:

Preskakanje doručka

„Iako mnogi misle da je preskakanje doručka bolje za metabolizam, to je daleko od istine – kaže dijetetičarka Ejmi Gudson.

Zamislite vatru. Da bi počela da gori, morate je zapaliti, objašnjava ona. Zatim dodajete male količine drva svakih nekoliko sati kako biste održali plamen. Isto je i sa metabolizmom.

„Želite da se brzo pokrenete ujutru sa ugljikohidratima i proteinima bogatim vlaknima, zatim dodajte male obroke i međuobroke tokom dana kako biste održali tu vatru“, kaže Gudson.

Nedavno je otkriveno da izbegavanje doručka prekida telesni cirkadijalni ritam, za koji je poznato da negativno utiče na  metabolizam i celokupno zdravlje.

„Ako vam je potrebna  inspiraciju za lagani doručak, razmotrite jaja, tost od celovitih žitarica i mleko ili zobenu kašu sa orašastim plodovima, semenkama i maslacem od orašastih plodova u kombinaciji sa jogurtom, za početak dana“, preporučuje ona.

Započinjanje dana nečim slatkim

„Kad ujutro pojedete previše dodatog šećera, šećer u krvi raste, a zatim pada“ kaže dr Liza Jang. Dokazano je i da dodati šećer, naročito u obliku slatkih pića, usporava metabolizam.

U studiji objavljenoj u „European Journal for Clinical Nutrition“, otkriveno je da su učesnici za koje je smatrano da imaju prekomernu telesnu težinu i koji su konzumirali velike količine slatkih napitaka doživeli pad metabolizma.

„Najzdraviji doručak za metabolizam uključuje kombinaciju hranjivih supstanci i stvaranje savršene kombinacije namirnica, kao na primer, uključivanje proteina, zdravih ugljenih hidrata i dobrih masnoća poput obroka sa omletom i dodavanje zeleniša i paradajza, ili dodavanje avokada za zdrave masnoće na krišku tosta od celovitih žitarica“ kaže dr Jang.

Samo ugljeni hidrati

U istom smislu, u kojm dan ne treba započinjati sa dodatnim šećerima, Gudson upozorava da započinjanje jutra samo sa ugljenim hidratima bilo koje vrste može takođe da prouzrokuje skok šećera u krvi.

Dok su vašem telu potrebni ugljeni hidrati za energiju, ako ih jedete same, oni često mogu naglo da povećaju nivo šećera u krvi prouzrokujući njegov kasniji pad, što vas priprema i za energetski pad.

Umesto da jedete samo ugljene hidrate, Gudson predlaže da svoj doručak uravnotežite sa proteinima.

„Proteini pomažu da se brže zasitite i ostanete siti i duže nakon obroka jer im, u poređenju sa ugljenim hidratima i mastima, treba najduže da se razgrade“, objašnjava ona.

Dodavanje proteina može da pomogne da se ubrza metabolički proces.

„Lagani“ doručak

„Toliko nas misli da bi trebalo pojesti nešto lagano za doručak i sačuvati svoje kalorije za ostatak dana. To nije nikako dobro za metabolizam“ , kaže Gudson.

Umesto toga, cilj je da ga ubrzate ujutru tako što ćete „zapaliti vatru“, zatim kontinuirano dodavati male količine hrane, objašnjava dijetetičarka.

Umesto da pojedete najmanji obrok na početku dana i kasnije jedete veće obroke, pokušajte da pojedete obilan, zadovoljavajući doručak koji će vas pripremiti i dati vam energiju za ostatak dana.

„I često, kada započnete dan sa doručkom bogatim vlaknima i proteinima, obično jedete manje uveče i možete da izbegnete neke od onih večernjih želja“, dodaje Gudson.

Zaboravljanje hidratacije

Još jedna nezdrava navika koju mnogi imaju je zaboravljanje hidratacije, posebno ujutru.

„Vašem telu je potrebna voda da bi funkcionirsalo, jer kada ste dehidrirani, vaš metabolizam postaje usporen“, objašnjava dijetetičarka Kuli Mekmordi. Svakako uključite piće, bilo da se radi o vodi, kafi, čaju ili soku, uz doručak.

Još bolje, prvo ujutru popijte čašu vode kako biste sprečili dehidraciju, piše MSN, prenosi 24 sata.hr.

Komentari

Vaš komentar