Kada je trnjenje nogu razlog da se hitno javite lekaru

Zdravlje 04. avg 202211:15 1 komentar
Shutterstock

Nije retkost da se trnjenje nogu javi zbog dugog stajanja, ležanja u nezgodnom položaju ili sedenja s prekrštenim nogama – to se dešava zbog pritiska na nerve. Ipak, ako ne prestane nakon promene poze, ako se ponavlja često ili se javlja paralelno s nekim drugim simptomima, moglo bi da ukaže na neki, potencijalno i ozbiljan, zdravstveni problem.

Utrnulost u rukama ili nogama je uobičajen simptom povezan sa mnogo različitih zdravstvenih stanja koja se kreću od neuroloških oštećenja do autoimunih bolesti. Ako utrnulost i peckanje potraju i nema očiglednog uzroka za te senzacije, one mogu biti simptom bolesti ili povrede, kao što je multipla skleroza ili sindrom karpalnog tunela. Lečenje će zavisiti od vaše dijagnoze i utrnulost bi trebalo da prestane s tretiranjem uzroka.

U nekim slučajevima, trnjenje nogu može čak biti i razlog da potražite hitnu medicinsku pomoć, kao na primer kad se javi kao jedan od prvih simptoma moždanog udara.

Šta sve može da izazove trnjenje nogu

Trnjenje nogu je najčešće povezano sa nekom vrstom oštećenja nerava, iritacije ili kompresije.

Kada se trnci javljaju bez drugih simptoma, to obično ne predstavlja znak za hitno javljanje lekaru. Međutim, razlog za uzbunu je kad se javlja utrnulost na jednoj strani tela, kad je prati opuštenost lica, teškoće pri govoru ili konfuzan tok misli. U takvim slučajevima uzrok može biti moždani udar i taj naizgled bezazleni simptom alarm je za hitnu medicinsku pomoć kako bi se sprečio gubitak značajnog moždanog tkiva.

Utrnulost nogu takođe može ukazivati na ozbiljan problem ako se javlja sa simptomima kao što su: jaka glavobolja, gubitak svesti, zbunjenost, kratak dah. Tad može ukazivati na prisustvo tumora na mozgu, što takođe zahteva hitnu reakciju lekara.

Poduža je lista različitih manje ili više opasnih medicinskih stanja koja imaju utrnulost udova kao mogući simptom. Trnjenje nogu može da se javi i kao simptom zloupotrebe alkohola, kompresije kostiju zbog osteoartritisa, kompresivne neuropatije, dijabetesa, fibromijalgije, Guillain-Barre sindroma, diskus hernije, Lajmske bolesti, multipla skleroze (MS), kompresije perifernog nerva, išijasa, bolesti štitne žlezde, nedostatka vitamina B-12, celijaklije, upotrebe određenih lekova…

Žene u trećem tromesečju trudnoće takođe često mogu da dožive peckanje i utrnulost udova, zbog oticanja tela pri čemu se vrši pritisak na nerve.

Kada treba potražiti hitnu medicinsku pomoć zbog trnjenja nogu

Sajt Healthline savetuje da potražite hitnu medicinsku pomoć ako je trnjenje nogu počelo nakon nedavne povrede glave, uz iznenadnu glavobolju ili problem pri govoru. Takođe, razlozi za uzbunu su i nedavna povreda leđa ili vrata, paraliza i nesposobnost hodanja ili kretanja; gubitak svesti, osećaj konfuzije ili problema sa jasnim razmišljanjem, problemi sa vidom, osećaj slabosti ili jak bol, gubljenje kontrole nad bešikom.

Možda nije hitan slučaj, ali situacije u kojima bi trebalo da zakažete pregled kod lekara su i kad se utrnulost javlja samo u nekom delu udova, kao što su prsti na nogama, ako se pogoršava postepeno i bez očiglednog uzroka ili ako se pogoršava s ponavljajućim pokretima.

Lekaru obavezno prijavite sve simptome, čak i ako ne izgledaju povezani, kao i sva prethodno dijagnostikovana stanja. Važno je da napomenete ako ste nedavno imali bilo kakve povrede, infekcije ili vakcinacije, kao i ukoliko uzimate neke lekove i suplemente.

Komentari (1)

Vidi sve komentare