Kako da izgubite kilograme, a da se ne odričete slatkiša?

Zdravlje 13. maj 202209:022 komentara
Shutterstock

Iako mnoge stroge dijete nalažu restrikcije po pitanju konzumiranja slatkiša, neki stručnjaci smatraju da to nije ispravan pristup i da dovodi do lošeg odnosa s hranom.

Zbog toga, ako vam se jede nešto slatko, trebalo bi sebi da udovoljite. Ako ste ljubitelj deserta, ali želite da izgubite kilograme, postoji mnogo zdravih opcija koje dijetetičari preporučuju čak i onima koji se drže kalorijskog deficita.

Odlučite se za deserte u kontrolisanim porcijama

To što pokušavate da izgubite kilograme ne znači da morate da prestanete da jedete deserte. Umesto toga, oprez pri veličini porcija može napraviti razliku.

„Deserti u kontrolisanim porcijama su dobre opcije za one koji žele da kontrolišu svoju težinu“, kaže nutricionista Loren Manaker.

Uživajte u šolji zelenog čaja uz svoj desert

Možda nećete automatski povezati ispijanje čaja sa jedenjem deserta, ali ta kombinacija može da bude ne samo ukusna već i zdrava.

Povezane vesti

Manaker predlaže zeleni čaj iz opravdanog razloga.

„Zeleni čaj sadrži kofein i jedinjenje nazvano EGCG, za koje se pokazalo da podržavaju gubitak težine“, kaže Manaker.

Oslonite se na prirodnu slatkoću voća

Ako ste ljubitelj voća, pokušajte se s vremena na vreme osloniti na svoju omiljenu vrstu.

„Jedenje voća može da pomogne da zadovoljite svoju žudnju za slatkim, a svom telu tako dajete potrebna vlakna koja mogu da pomognu u kontroli apetita i postizanju sitosti“, rekla je Manaker.

Dozvolite sebi da pojedete bilo koji desert

Ponekad previše ograničavanja u svrhu gubitka kilograma može da prouzrokuje kontraefekt.

„Kad sebe ograničavamo u ishrani i ne dopustimo uživanje u hrani za kojom žudimo, žudnja će se samo povećati“, kaže nutricionista Tejlor Vesli.

„Želja će nastaviti da se povećava najverovatnije sve dok se ne predate. U tom trenutku veća je verovatnoća da ćete pojesti veće količine nego da ste sebi odmah udovoljili. Ovakav pristup vam zapravo pomaže da održite svoje odluke i disciplinu na duže staze“, dodaje Vesli, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar